Читај ми!

Рекордних милијарду и по долара за део колекције Пола Алена

Око 60 дела Пола Сезана, Винсента ван Гога и других цењених уметника досегло је милијарду и по долара на аукцији одржаној у среду. У питању је део огромне колекције слика и скулптура коју је прикупио покојни суоснивач „Мајкрософта“ Пол Ален. Додатни комади из Аленове колекције биће понуђени у данашњем наставку аукцијске продаје.

Укупан износ досадашњих постигнутих цена за дела Аленове колекције представља највећи износ прикупљен икада на појединачној лицитацијској продаји уметнина, наводе у аукцијској кући „Кристи“ у Њујорку.

Приход ће бити дониран у добротворне сврхе у складу са жељама Пола Алена, који је преминуо 2018. године.

Неколико понуда оборило је претходне рекорде за поједине уметнике, то јест цене њихових дела, а многи понуђени радови премашили су очекиване продајне цене „Кристијевих“ стручњака.

Међу најскупљим продатим радовима било је дело пионира поентилизма Жоржа Сераа Позерке, уље на платну из 1888. године. Ово ремек-дело продато је за 149,2 милиона долара, што је рекордна сума за овог уметника.

Сезанов пејзаж Планина Сен Виктоар, сликан од 1888. до 1890, продат је за 137,8 милиона долара, такође рекордну суму.

И Брезова шума из 1903. године, нови је рекорд за Густава Климта. Слика је процењена на 90 милиона долара, а продата је за 104,6 милиона долара. 

Међу другим значајним продајама су највиша цена икада постигнута за слику Винсента ван Гога. Уметников Воћњак са чемпресима достигао је цену од 117,2 милиона долара.

За више од 100 милиона долара, прецизније 105,7, продато је и рад Пола Гогена из 1899. године Maternite II.

Слике Џорџије О'Киф, Клода Монеа, Дејвида Хокнија, Пабла Пикаса такође су продате, као и скулптуре аутора Александра Калдера и Макса Ернста.

Додатни комади из Аленове колекције биће данас понуђени у наставку аукције. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи