Читај ми!

Отворен џиновски тунел који је одводио воду из Теслиних генератора на Нијагариним водопадима

Нијагарини водопади су препознатљива природна лепота САД и магнет за милионе туриста, а сада је за посетиоце отворен и џиновски тунел који је служио као одвод за воду из моћне Нијагаре након што би прошла кроз турбине и покренула Теслине генераторе у хидроелектрани.

Дубоко испод стена преко којих прелази Нијагара крију се бројне одаје и пролази, од којих је свакако најимпресивнији 670 метара дугачак тунел који је пре више од једног века пробијен са канадске стране.

Тунел се може истражити тек одскора у оквиру туристичког обиласка хидроцентрале „Нијагара паркс“, која је у понуди од прошле године.

Хидроцентрала је радила од 1905. до 2006. године и скретала је воду из моћне реке Нијагаре да покреће џиновске генераторе који су помогли да овај део Северне Америке уђе у модерно доба, а да оближњи Бафало буде прозван Градом светлости.

Посетиоци могу да истраже инжењерски драгуљ који је ископан 1901. године само уз помоћ рудиментарног динамита, пијука и лопата.

Хидроцентрале на Нијагариним водопадима, Теслин тренутак тријумфа

Област око водопада, како је за Си-Ен-Ен објаснила туристички водич Елена Зорић, била је веома примамљива бизнисменима на прелазу између 19. и 20. века да искористе снагу воде.

Адамсова хидроцентрала била је прва која је отворена и то на америчкој страни и радила је од 1895. до 1961. године. Са канадске стране „Онтарио пауер компани“ радио је од 1905. до 1999. као и „Торонто пауер“ од 1906. до 1974. године.

Данас је станица „Нијагара паркс“ једина потпуно очувана хидроцентрала из тог периода. Првобитно је водила канадска „Нијагара пауер компани“, користила је „Вестингхаусове“ генераторе да производи наизменичну струју по патенту Николе Тесле, што је тада представљало праву револуцију.

Захваљујући Теслином проналаску полифазног система наизменичних струја, могућност коришћења водене моћи Нијагаре вишеструко је увећана.

Колико и сама производња енергије, толико је био важан и њен транспорт, па је тако „Вестингхаус“, опет по Теслиним патентима, ангажован да изгради систем преноса. Направљен је далековод до Бафала, 35 километара од Адамсове хидроцентрале. Прва количина електричне енергије стигла је преко далековода 16. новембра 1896. године, што је представљао велики тријумф Теслиног полифазног система.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи