Читај ми!

Најдужи путнички воз на свету превалио 25 километара кроз швајцарске Алпе

Највећи приватни железнички оператер у Швајцарској поставио је нови светски рекорд у дужини путничког воза који је превалио 25 километара на спектакуларној прузи уског колосека кроз швајцарске Алпе.

Воз дугачак 1,91 километар, којим управља швајцарска „Ретијска железница“ (RhB), прошао је кроз 22 тунела и преко 48 мостова од места Преда до Филисура у швајцарским Алпима.

Рекорд најдужег путничког воза потврдила је Гинисова књига рекорда. Претходни светски рекорд путничког воза дугог 1.733 метара датира из 1991. године.

Воз се састојао од 100 путничких вагона којима је за рад било потребно седам локомотива и 21 техничар. Кретао се брзином од 35 километара на сат.

Овим обарањем рекорда и промотивном вожњом обележена је 175. годишњицу швајцарских железница, саопштио је RhB.

Иначе пруга уског колосека кроз швајцарске Алпе је споменик пионирским данима изградње железнице и има статус светске баштине Унеска. Железничка линија долином Албула до Бернина у југоисточној Швајцарској дуга је 130 километара и сматра се једном од најспектакуларнијих железничких рута на свету.

Железничка пруга од Тузеса у Швајцарској до Тирана у Италији која има статус светске баштине пролази дуж 196 мостова, 55 тунела и кроз 20 градова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи