Читај ми!

Спаваћи туризам све пожељнија опција за провођење одмора

На одмор одлазимо, као што и сама реч каже, да се добро одморимо. Међутим, последњих година све је популарнији спаваћи туризам – односно све већи број хотела и одмаралишта широм света обећава својим гостима, пре свега, да ће се добро наспавати.

Интересовање за овакав вид одмора посебно је нагло порасло од пандемије коронавируса, при чему су елитни хотели и одмаралишта највише пажње усмерили на госте који пате од недостатка сна.

Током претходних годину дана, хотел „Парк Хајат“ у Њујуорку отворио је апартман од 85 квадрата опремљен Окрепљујућом технологијом спавања компаније „Брајт“ (Bryte's Restorative Sleep Technology) испуњен садржајима који побољшавају сан, док су из „Роузвуд хотела & одмаралишта" (Rosewood Hotels & Resorts) недавно покренули одмаралишта под називом „Алхемија сна“, која су уређени тако да „промовишу прави одмор“.

Хотел „Зедвел“ (Zedwell), који је отворен почетком 2020. године, први је хотел у Лондону који гостима нуди пре свега миран сан јер су собе опремљене иновативном звучном изолацијом. Годину дана касније и шведски произвођач кревета „Хастенс“, први на свету је у португалском граду Коимбра отворио "Hastens Sleep Spa Hotel", бутик хотел са 15 соба које обећавају окрепљујући сан.

Зашто је спавање одједном постало тако важно за туристичку индустрију

Докторка Ребека Робинс, истраживач сна и коаутор књиге Спавањем до успеха! верује да се ова промена већ дуго чекала, посебно када су хотели у питању.

„Већина путника у ствари резервише собу у хотелу да би преспавала“, каже Робинс за Си-Ен-Ен травел, уз напомену да је хотелска индустрија до сада првенствено била усмерена на ствари које заправо ометају спавање.

„Људима су, углавном асоцијација на боравак у хотелу били егзотични оброци, забаве и провод, све оно што подразумева путовање, чак и по цену сна“, додаје ауторка. „Сада, мислим да је дошло до снажне сеизмичке промене у нашој колективној свести и давању приоритета здрављу и општем благостању.“

Чини се да је глобална пандемија одиграла велику улогу у томе. Студија објављена у Journal of Clinical Sleep Medicine показала је да је 40 одсто од преко две и по хиљаде одраслих испитаника рекло да има поремећен квалитет сна од почетка пандемије.

Спавање на првом месту

Хипнотерапеут, учитељ медитације и холистички тренер, Малмајндер Гил такође је приметио промену у ставовима према сну.

„Није велико изненађење да је сан посато важан аспект наших живота. Недостатак сна може изазвати много различитих проблема организму, као и менталном здрављу“, истиче Гил који се удружио са „Кадоган“ Белмонд хотелом у Лондону где су промовисали посебну услогу за госте који имају проблема са спавањем под називом "Sleep Concierge" (Саветник за спавање).

Услуга укључује снимљене вежбе медитације за успављивање, различите јастуке који одговарају различитим позама у сну, покриваче различите тежине, комбинацију чајева направљену посебно за успављивање и мирисне јастуке за опуштање.

Може ли се овако излечити несаница

Међутим, поставља се питање да ли оваква краткорочна искуства са путовања могу имати дугорочни утицај на целокупни квалитет сна.

Према речима докторке Робинс, искуства са путовања усредсређена на „стратегије здравог спавања“, која имају за циљ да обезбеде гостима алате који су им потребни да побољшају свој сан, могу им бити од велике користи, под условом да је реномирани медицински или научни стручњак на неки начин укључен у тај програм како би се утврдло да ли је можда још нешто разлог лошег квалитета сна.

„Ако неко дође на један од ових спаваћих одмора и не види никакав напредак, то може бити зато што има хроничан, нелечени поремећај спавања“, објашњава докторка, указујући на стања као што су апнеја у сну, синдром немирних ногу или несаница као потенцијалне узроке.

„Зато је од виталног значаја да се побринемо да хотели буду партнери са научницима и медицинским радницима који могу пажљиво да пренесу ове стратегије“, сматра др Робинс.

Из „Мандарин Оријентала“ из Женеве су отишли корак даље, удруживши се са ЦЕНАС-ом, приватном медицинском клиником за спавање у Швајцарској, како би направили тродневни програм током кога проучавају обрасце спавања гостију како би се идентификовали потенцијални поремећаји.

Иако већина објеката и одмаралишта намењених за спаваћи туризам обично спада у сектор луксузних путовања, докторка Робинс верује да би сви хотели и одмаралишта ово требало да поставе као приоритет.

„Постоје начини да то учините смисленим на свим нивоима“, додаје она, истичући да „уопште не кошта много оставити пар чепића за уши поред ноћног ормарића“.

Како спаваћи туризам наставља да расте, др Ребека Робинс наглашада постоје безбројне могућности које још нису у потпуности истражене када су у питању путовања и наука о сну.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи