Читај ми!

Лапово – мамац за уметнике

Лапово, једна од најмањих општина у Србији, има чак три железничке станице, школу, цркву и дом културе. Последњих година мештани Лапова постају препознатљиви по култури јер се у том малом месту окупило и ствара више од 30 уметника.

Лапово се налази на око 100 километара од Београда и многима прва асоцијација на ову варош је велико железничко чвориште и жечезничка станица. Међутим, ово место је много више од тога.

У Лапову се одржавају песнички сусрети, ликовне колоније и трагом информације коју смо добили да у Лапову стварају необични уметници, данас смо дошли да упознамо неке од њих.

Пут нас најпре води на Велику Мораву где срећемо Јовицу. Из река вади дрво које потом претвара у необичне скулптуре.

„Ово је једно подручје где радо долазим и где налазим те необичне скулптуре из Велике Мораве. Увек пронађем ту фигуру и одмах видим у њој неки лик“, наглашава Јовица Николић.

Домишљатости Шумадинцима никада не мањка. Тако и Животи, који осим што у камену и глини ствара шумадијске мотиве, он је и последњи чувар старог заната поткивања јаја. А има још занимација.

„Пошто сам савладао технику поткивања јаја, онда и радозналост и ајде, да видим да ли могу да поткујем и ту сијалицу, пошто ето Никола Тесла је измислио струју, а Живота Денић из Лапова је потковао сијалицу“, шали се Живота.

Нови хоби у пензији пронашао је и један машиновођа који је открио таленат да слика иконе.

„Иконе су ми сада главна занимација, са тим убивам време, досаду, и нешто ме само из себе тера да сликам иконе“, каже иконописац Зоран Милошевић.

Локално удружење броји више од 30 уметника, међу њима су и књижевници, фотографи, вајари и старе занатлије.

Материјала за рад им не недостаје баш као ни мотива јер како кажу Шумадија и Морава су за њих непресушни извори инспирације.

Више о уметницима из Лапова може се видети у емисију Траг под називом Лапово – варош необичних уметника на Првом програму РТС-а од 14.40.

недеља, 06. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи