Читај ми!

Гола на степеништу катедрале у Амалфију – мештани згранути

У раним јутарњим часовима на степеницама катедрале у Амалфију, која је посвећена Светом Андреју, сликала се нага жена, огрнута само црвеном марамом. Поред манекенке била су два мушкарца.

Од вожње аутомобилом низ римске Шпанске степенице до сурфовања низ Велики канал у Венецији и разбијања скулптура у Ватикану, неки туристи овог лета третирају Италију као да је њихов лични тематски парк.

Историчарка уметности и писац Лаура Тајлер, која живи у Амалфију и пише блог Ciao Amalfi, тврди да је ова сцена увредила становнике Амалфија.

„Шокантно је то што се оваква непримерена сцена догодила испред цркве. Дуомо је место обожавања и место веома блиско срцу становника овог туристичког градића. Бронзана врата подсећају на дане Републике Амалфи. Ова врата се отварају за процесије, за венчања, за сахране, тренутке који чине живот“, истакла је Лаура.

Катедрала датира из деветог века, посвећена је Светом Андреју, а његове мошти се у њој чувају од 1206. године. Изграђена је током Амалфијевог процвата као поморска суперсила која је била ривал Ђенови, Венецији и Пизи. Данас су уске улице овог градића преплављене туристима.

Локални сајт Поситано њуз, који је објавио видео-снимак, рекао је да је тројац који није тражио дозволу за снимање, а чине га америчка манекенка, енглески фотограф и асистент, полиција ухватила пре него што су напустили град. Додаје се да њихова опрема није изгледала професионално. Пријављени су јавном тужилаштву у суду у Салерну због непристојних радњи на јавном месту.

У септембру 2022. године ухваћене су две жене које су се купале у фонтани Сент Андреа у Амалфију.

Иначе, ова барокна фонтана потиче из 18. века, симбол је града, а на њеном врху је статуа Светог Андреја.

„Епизоде ​​попут ових су добар подсетник да треба да поштујемо места која посећујемо и људе који тамо живе“, напоменула је Лаура Тајлер.

понедељак, 07. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи