Читај ми!

Српска кућа на Крфу - чувар традиције и историје

Иако се зове Корфу, у Србији се назив Крф задржао још из времена војних депеша за време Великог рата, када је скраћено означавано са три слова. Тај део Јонског мора привлачан је туристима из целог света, али за нашу земљу има посебно место и значај.

Од Београда до Крфа има нешто више од деветстотина километара. Српски држављани најчешће до тог острва стижу бродом, али је интезиван и ваздушни саобраћај.

„Слећу и полећу авиони на сваких седам минута у 24 сата. Највећи је одзив Британаца око деветсто хиљада. Авионом дође можда око два милиона гостију, плус крузери, плус трајекти, то је три милиона гостију који посећују ово острво које има око сто тридесет хиљада становника" рекао је Велимир Михајловић, власник туристичке агенције „Тамо далеко" на Крфу.

За наше туристе поред острва Видо и бројних спомен обележја и Српска кућа има посебан значај. За студенте војне и полицијске академије увек потресан и надахњујући час историје.

„Храброст коју су наши војници имали да пређу целу Албанију пешке, по најгорим условима буди нека прелепа осећања и тај неки понос, надам се не само мени, него свима нама", истакла је Ања Симић,студенткиња Криминалистичко полицијске академије.

„Научити како бити, како после свега и поред свих околности, које нас задесе остати пре свега човек, остати при оном правом путу", рекла је Кристина Милановић, кадеткиња Медицинског факултета ВМА.

„Стварно има доста ствари које не могу да се нађу ни на интернету, нити било где. И јако леп утисак оставља на нас кадете Војне академије који смо потомци таквих предака", истакао је Лазар Тадић, кадет Војне академије.

Стопама наших предака на Крф долазе и најбољи основци и средњошколци са простора бивше Југославије, а дочекају их српски Крфљани, вечити чувари традиције и сећања.

„Деца дођу као деца, а одавде оду као људи. Зашто кажем радимо за сада као најбољима, јер на најбољиима Србија остаје". Жељко Поповић - координатор пројекта „Стазама наших предака"

На Атосу је Хиландар место духовности, образовања и део никад освојене српске земље. Крф је светилиште, симбол мучеништва и страдања, али и опоравка српског војника на путу ка слободи и срећнијој будућност потомака.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи