Читај ми!

Шта је потребно да би се направио савршен медењак

Породица Максимовић бави се израдом медењака по старој рецептури. Једни су од ретких у Србији који поседују сертификат старог заната за овај слаткиш. Удруженим снагама их украшавају, па тако њихови медењаци постају права уметничка дела.

За локацију радионице медењака породице Максимовић потребно је само да пратите чуло мириса, јер супружници Ненад и Драгана дневно пеку и до 200 килограма мирисних колача. Како кажу, за добар медењак потребни су, између осталог, квалитетни састојци и машта.

„Чаробни медењаци настају из упорности, из воље, из љубави. Немате доста приватног времена за себе, поготово код старих заната, посвећени сте искључиво послу и живите за све то, јер стандард нам још не дозвољава да имамо неке раднике да би се ширио бизнис. Само смо супруг и ја у том целом послу“, прича Драгана Максимовић из Смедерева.

Прављење медењака, који су познати широм Србије, изискује и време и труд, па им повремено помажу деца. Знају да их умесе и украсе, а како кажу, ово им је и даље омиљени слаткиш.

„Помажем око паковања и лепљења декларација, а највише волим да пакујем“, рекла је Петра.

Тадија објашњава како тече процес прављења медењака: „Прво треба да се направи тесто, па онда да се направи круг, стави се у модле и онда испечемо.“

Криза због актуелне епидемије, није заобишла ову породицу, којој је прављење медењака извор прихода. Кажу да се полако опорављају, али да није исто као раније.

„Буквално смо без иједне манифестације, морали смо да се преоријентишемо на неку другу грану, тад смо ушли у борбу са неким кондиторским производима који се раде машински, а са друге стране, треба одржати цену производа“, истиче Ненад Максимовић.

Ручна израда је јединствен процес за вредне Максимовиће. Слога, љубав и труд карактерише ове људе, а свака њихова породична прича, уткана је у укусе и боје медењака.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи