Читај ми!

Витезови, штитоноше и дворске даме, венчање у Крушевцу као у доба Лазара

Средњовековно венчање, круна је тродневног „Витешког мегдана у Лазаревом граду“, фестивала који се традиционално у Крушевцу одржава уочи Видовдана. За шест година на тај начин у древној цркви Лазарици заветовало се девет парова.

Данас сва венчања личе једно на друго и имају све мање додира са традицијом. Осим једном годишње, када се по узору на српску властелу у Крушевцу венчава одабрани пар.

До олтара у средњовековним дворским одорама Снежану и Синишу Марковића, који су већ четврт века у грађанском браку испратили су витезови, штитоноше и дворске даме. Младожењу су у гађању јабуке одменили стреличари. Младенци су венчање прижељкују пет година, од када су се са ћеркама вратили из Канаде.

„Иначе је све било предивно. Хвала граду Крушевцу. Не знам како да вам кажем. Немамо довољно речи да похвалимо организацију, за све људе који су нас окружили, за наше пријатеље и госте који су дошли да нам улепшају дан. То је нама највећа част“, каже млада Снежана Марковић.

На овакво венчање су их, како каже Снежана, наговориле ћерке које су хтеле да се крсте у Лазарици: „Наше ћерке су рекле да ово желе. Нисмо их форсирали, чекали смо да довољно порасту и саме изразе вољу и жељу да буду крштене.“

„Ми смо баш хтеле да се крстимо и тако смо се довели у овакву ситуацију да се они венчају у цркви, пошто знамо цели процес и морамо ми, то јест они морају бити венчани у цркви да бисмо се ми крстиле“, наводе ћерке Маја и Мира Марковић.

У сватове су поред најближих, дошли радознали Крушевљани, као и гости из других крајева, јер је средњовековно венчање део туристичке понуде града.

„Ова манифестација је добитник и носилац једне престижне награде, а то је шампион локалног економског развоја од стране Наледа и РТС-а 2018. године. Тако да представља заиста један јединствен и оригиналан догађај у Србији“, истиче Сузана Милосављевић, директорка ТО Крушевац.

Младенцима и гостима приређена је свечана трпеза са јелима која су служена на двору. Несвакидашњем венчању као и концепту тродневног фестивала „Витешки мегдан“ циљ је оживљавање духа епохе кнеза Лазара и тадашње српске престонице.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи