Читај ми!

Уместо на северу Бачке, фијакеријада у царском граду Крушевцу

Фијакеријада, манифестација типична за север наше земље, први пут је организована у крушевачком крају. Мештани Читлука, одлучили су да за сеоску славу угосте одгајиваче коња и фијакеристе из свих крајева Србије. Њиховом позиву одазвало се око две стотине учесника.

Представљање парадних и такмичарских запрега уз звуке валцера, публика је дочекала са одушевљењем. Дотерани фијакеристи и украшени коњи реткост су у крушевачком крају.

Крушевљани се надају да ће ово постати традиционална манифестација на којој ће моћи да покажу своје гостопримство.

„Заиста пратим стално ове догађаје и манифестације са коњима широм Србије. Обишао сам малтене све ергеле у нашој земљи и хтео сам да пресликам оно што има Војводина да имамо и ми. Наш царски град Крушевац“, каже Бобан Костић, организатор из МЗ Читлук.

Осим липицанера, тркачких и дворских коња, у парадним и такмичарским дисциплинама учествовали су и радни коњи. Цена једног таквог грла је 3.000 евра.

„Имам код куће још седам. Горе по Војводини скоро свака друга кућа има коња. То је остала традиција. Код нас ретко ко да има. Једини сам ја у околини Крагујевца“, тврди Зоран Стефановић из ергеле Крагујевац.

Ко је слушао могао је да много тога да научи о карактеристикама раса, али и да упозна део најбољих такмичара у Србији, у овом спорту.

„Први пут да видимо да оволико људи буде, да су заинтересовани, и то доказује да је Србија пољопривредна земља. Наша је шанса у пољопривреди. Ми не смемо да изгубимо коње“, наглашава Слободан Величковић из ергеле „Панчево”.

„Заиста Србија мора да тај спорт поново подигне на прави ниво, јер Србија је једна предивна земља. Земља која воли људе. Срби воле људе, и животиње, и цео свет. Ми желимо стварно да идемо све више и више и да се покажемо и у Европи“, наводи Вера Марковић из ергеле „Чачак”.

После напорног вишечасовног такмичења, гости су остали да се одморе и током викенда упознају са оним што нуди крушевачки крај.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи