Читај ми!

Девета скајранинг трка на Старој планини донела нову енергију такмичарима

Највећа скајранинг и трејл трка у Србији одржана је девети пут на Старој планини. У тешким условима, уз обилне падавине, јак ветар и слабу видљивост такмичари су показали изузетну издржљивост и упорност.

Као и сваки пут пре почетка ове авантуре на Старој планини, организатори помно прате временске прилике и прогнозе метеоролога, напомиње Денис Ибишбеговић, председник Скајранинг асоцијације, гостујући у Јутарњем програму.

„Наше трке се организују на великим надморским висинама, на неприступачним планинским теренима и временски услови диктирају организацију, пре свега зато што се на планини временски услови мењају, буквално, из сата у сат. Тако да смо на овој трци морали да применимо план Б“, наводи Ибишбеговић.

Наглашава да се увек припремају најмање две варијанте трке, и овог пута су због временских прилика трку спустили мало ниже. Није се ишло гребеном Старе планине и није се ишло на експониране делове планине зато што су на тим деловима временске прилике и најнеповољније.

„Дешавало нам се и у неким претходним ситуацијама да усред трке променимо план, зауставимо трку, променимо руту. Тако је било и овог пута, вече пре трке ми смо применили план Б", додаје Ибишбеговић.

Живко Томић, наш репрезентативац и учесник трке, сматра да је овогодишњи изазов донео неку нову енергију, као и да је извукао нову енергију из тркача.

„Трчати без прекида 12 или 13 сати. Ви сте мокри и стално водите те неке мини-борбе у својој глави, делите трку на неке сегменте и прелазите један по један“, објашњава Живко.

Трка се упоредо одвијала на три стазе дужина 38, 67 и 102 километра. Трка „Скајрејс Дупљак“ је технички била најтежа зато што је на њој требало да се пређе и одређена висинска разлика. Ова трка је била дуга 28 километара и на њој је победио Душан Базић у мушкој категорији, а Снежана Ђурић у женској.

У трци „Ултратрејл Миџор“ најбољи је био гост из Летоније Констатинос Никоматијус, а наша репрезентативка Татјана Јовановић је победила у женској конкуренцији на 67 километара.

У најдужој трци од 102 километра победили су гост из Босне и Херцеговине Дејан Жерајић и наша репрезентативка Милуша Бошковић.

Трка у којој је Татјана Јовановић победила сматра се омиљеном.

„Прелази се целим гребеном Миџора и на крају тог ‘гребенарења’, како ми то кажемо, долази се до невероватног погледа који се пружа с врха“, објашњава победница.

„Увек имамо жељу да се после трке вратимо и прођемо спорије тим деоницама да упијемо више утисака, погледа и призора кроз које смо прошли“, додаје Живко.

„Циљ наших трка је, пре свега, упознавање наше земље, односно планина у региону и презентација туристичких потенцијала. Следећа трка биће ‘Дурмитор скајрејс’ од 16. јула, по први пут. Трка ће бити 37 километара са 3.100 метара висинске разлике. После тога иду Проклетије, затим Сињајевина код Мојковца и на крају сезоне, у октобру, Лужнички скајрејс“, најављује Денис Ибишбеговић.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи