Читај ми!

Фића – увелико гази седму деценију, а и даље га воле

У Крагујевцу је одржан 18. традиционални Фића фест, на коме је приказано више од седамдесет аутомобила из целог региона. Иако се не производи скоро четири деценије, многима је „фића” био и остао омиљено возило.

Носталгичари и заљубљеници прелазе стотине километара како би се дружили са другим љубитељима „фиће“. Крагујевачки парк, сваке године је место окупљања националних олдтајмера који, ипак, изгледају као да су тек изашли из фабрике.

„‘Фића’ је атракција у Паризу, ми смо се појавили на месту где се излажу ‘ферари’, ‘ламборгини’… Више се људи окупило да види ‘фићу’ него ‘ламборгини’“, каже Предраг Димитријевић из Париза.

„‘Фића’ у Ђевђелији више нема, само овај. Сваке године путујем њиме по Србији, а отац је био и до Швајцарске“, наводи Александар Митковски из Македоније.

Међу „фићама“ се нашао и један тополино, претеча „фиће”, произваден 1936. године у Торину.

„Овај модел је у породици од 1985. године и даље служи, мислим да ће га наследити и деца, и наставити да негују љубав према старим аутомобилима“, каже Александар Стефановић из Крагујевца.

„Фића“ је први пут званично представљен јавности на сајму аутомобила у Женеви, 1955. године и тада је носио ознаку „фијат 600“. Његовој великој популарности допринела је и Софија Лорен која се нашла међу првим купцима, а до 1985. продато их је готово милион.

„Мислим да ‘фића’ заслужује неко место у овом граду да се споменик постави негде, да људи који дођу виде да је ово индустријско место, да је ово био град аутомобила“, истиче председник Удружења љубитеља „фића“ из Крагујевца Славољуб Батавељић.

Ниједан аутомобил који је касније изашао из „Заставиних“ погона није успео да достигне „фићину“ популарност и славу.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи