Читај ми!

Малом Алену виолина је дража и од играчака

Шестогодишњи Ален Акаратовић, из Лознице, најмлађи је виолиниста у том крају. Иако није кренуо у основну школу, а од ниже музичке га деле скоро четири године, Ален је на захтев професорке виолине, као чудо од детета, и апсолутни слухиста, учествовао на неколико гудачких фестивала, где је освојио прва места.

Од Ужичког кола до мелодија најпознатијих композитора класичне музике – широк је репертоар шестогодишњег Алена, који је виолину научио да свира без познавања нота и искључиво на слух.

„Тата ми је купио виолину када сам имао четири године, и највише волим да свирам Кишни дан од Шолца и Руменку", каже Ален.

Алену је виолина дража чак и од играчака. У шали, каже, да се поласку у први разред радује само зато што ће од трећег разреда имати могућности да буде ученик Музичке школе.

Да свира виолину, каже, воли више од читања и писања.

Дар за виолину Ален је наследио од тате који је такође музичар на том инструменту. У протеклих неколико месеци овај шестогодишњак освојио је три прве награде на гудачким такмичењима, а у конкуренцији је увек имао такмичаре који су старији од њега.

„Кад год неко дође у кућу, он обавезно узима виолину и показује шта зна и сви се одушевљавају. Он не зна ноте, сам по слуху све учи. Колико пута узме телефон, слуша неку композицију и сам је скида", испричала је Аленова мајка Младенка.

Од виолине Ален се тешко растаје, а вежба и по неколико сати на дан.

Свирање му представља разоноду а не обавезу, а професори верују да ће се о овом малишану и његовом таленту, у будућности тек говорити.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи