Читај ми!

Има 101 годину и дочекала је да јој врате слику коју су нацисти украли њеном оцу

Шарлот Бишоф из Холандије, дочекала је тек у 101. години да јој се врати слика, коју су током Другог светског рата нацисти украли њеном оцу. Сада је решила да ремек дело чувеног холандског сликара Каспара Нетшера прода у Лондону, уз помоћ куће „Сотби", и породици обезбеди егзистенцију.

Завршена је шест месеци дуга процедура, и Шарлот Бишоф ван Хемскерк је слику послала на аукцију у „Сотби" која се одржава 6. јула. Очекује се да би за њу могла да добије између 30.000 и 50.000 фунти.

Шарлот која је била активнa у холандском покрету отпора, никада није губила наду да ће јој Портрет Стивена Волтерса из 1683. године бити враћен.

Слика је красила дом њеног оца у Арнхему, који је био лекар и директор дечје болнице, који је одбијао сарадњу са нацистима.

Иако је портрет чувао у банци, мислећи да ће тамо бити безбедан, нацисти су током таласа пљачки, провалили у трезоре и однели слику.

Дело је тако нестало без трага, и нико није знао где је слика била током 75 година.

Захваљујући напорима чланова Комисије за уметничка дела која су украдена, са седиштем у Лондону, установљено је да се слика појавила у галерији у Диселдорфу средином педесетих година прошлог века, и да је продата на једној аукцији у Амстердаму 1969.

Даље информације су биле да је портрет у власништву немачког приватног колекционара од 1971. године.

После преговора са колекционаром, чији идентитет није саопштен, слика је прошле године враћена Шарлот.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи