Читај ми!

Британска влада предлаже да се више једе дивљач него говедина, за спас планете

У медије је процурила верзија нове владине стратегије о исхрани која Британцима саветује да једу више дивљачи, као нискоугљеничну алтернативу говедини и да узгајају сопствене краставце како би спасли планету. Чини се да препоруке Хенрија Димблбија за увођење бесплатних школских оброка, пореза на со и шећер и мере против гојазности нису примењене.

Документ од 27 страница, који би требало да буде званично објављен у понедељак, урађен је на основу два извештаја које је суоснивач ланца ресторана „Леон”, Хенри Дамблби, урадио на основу снимања стања навика у исхрани и гојазности популације у Великој Британији.

Његови извештаји о гојазности популације и угрожености животне средине, које је наручио бивши министар животне средине Мајкл Гоув, препоручивали су да се прошири мрежа бесплатних школских оброка, да се уведе порез на со и шећер и да се воће и поврће преписују на рецепт као део терапије.

Међутим, према верзији нове стратегије коју су имали прилике да виде новинари Гардијана и Телеграфа, како преноси Скај њуз, ови предлози су потпуно игнорисани, а уместо њих су наведене „потпуно нејасне” препоруке, сматра Роб Персивал, један од руководилаца добротворне организације „Соил асоцијација” (Soil Association).

У новој стратегији се помиње и подстицај развоју рибарства, за које се дуго сматрало да је веома штетно за животну средину, затим повећање потрошње „срнетине из одрживог и одговорног узгоја“, хране од протеина алги и технологији, производње сточне хране од које ће животиње производити мање метана.

Наводи се и обавеза увођења опције веганског оброка у школама, затворима и осталим институцијама јавног сектора, а да на јеловницима у ресторанима морају стајати упозорења о добробити животиња, уколико користе месо из интензивног узгоја.

Цене хране нису у надлежности Владе

Док Британију погађа изузетан раст трошкова живота, а недавни подаци показују да већина становника смањује потрошњу хране и осталих основних потрепштина, Влада каже да трошкови хране „нису део стратегије”.

Такође, нема препорука за било какве државне интервенције у погледу смањења гојазности популације, упркос томе што 64 одсто одраслих и 40 одсто деце у Британији има прекомерну тежину.

Роб Персивал у изјави за Скај њуз наводи да „они пуштају да криза трошкова живота остане нерешена, дозвољавају да се настави са неодрживом исхраном и погоршавају еколошку кризу”.

Према извештајима, стратешки документ каже: „Влада може поставити јасан правац за индустрију и обезбедити да потрошачи буду оснажени информацијама како би направили бољи избор у исхрани.”

„Влада би такође требало да подстакне индустрију да преформулише и промовише здравију храну која је приступачнија, као и да осмисли и спроведе акције политике које подстичу побољшања у производњи хране”, стоји у новој стратегији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи