Читај ми!

Златиборци позвали косаче на мобу, да мало одмене машине

У златиборском селу Крива Река група житеља одлучила је да организује косачку мобу, с намером да прерасте у манифестацију која ће чувати традицију ручног кошења. Пандемија је пореметила планове, али Златиборци нису одустали од свог наума, па су поново позвали косце из свих крајева Србије на такмичење.

Уз трубаче су се окупили косци у домаћинству Церовића у Кривој Реци. Такмичари су стигли из разних других крајева у златиборско село, чији житељи желе да покажу лепоту мобе.

„Ово је традиција од памтивјека. Друга машина није постојала, него ова, само ова. 'Згурено прасе, сво поље опасе'. Значи, са тим се косило, сад се прешло на машине, ово нико не види“, каже Јовица Церовић из Криве Реке.

„Ако ти спаваш 18 сати у 24 сата, ти не мош, кад устанеш ти ниси низашта. Треба малко нешта рндати, рндати, знаш шта то значи“, сматра Евгеније Чизмић из Криве Реке.

Тако Златиборци именују физички рад, а косци кажу да је човек поузданији од машине.

„Исплативо је. Може, да, да. Боље сад косом, него трактором“, тврди Небојша Битрићевић из Гуче.

„Да мало одменимо машине. Гориво поскупљало. Морамо да љубимо косу и бабак, како смо почели, како смо научили“, додаје Милојко Удовичић Шиш из Стубла.

Има и младих који се радо лате косе и размишљају о томе шта све треба учинити да се села не угасе.

„Мени је занимљиво зато што много волим да косим, ручно, а поготово да будем у селу с дедом“, каже Данило Дуковић из Беле Земље.

„Струја да се мало то среди, регулише, а највише путеви и рачуница. Јер на ову цену свега, нема рачун да се ради“, напомиње Младен Крстић из Негришора.

Женске руке, спретне у прављењу гибанице, често су вичне и кошењу.

„Од петнесте године, не стално, него по потреби, овако. Синови били у војсци, муж ми умро, онда сам морала то све да радим“, каже Латинка Ћосић из Волујца.

„Све знају и да косе, и да копају, и певају, све знају“, тврди Милица Бошковић са Кадињаче.

„А мужа док натерам, ја већ покосила. Неће он, не воли, никад није косио ручно“, открива Нада Церовић из Криве Реке.

Косидба је само увертира у целодневно дружењу, које је заокружено надметањем група у певању из вика, а то је још једна традиција која се чува од заборава.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи