Читај ми!

Снимци галије „Сан Хосе“ поткрепљују тврдње историчара да њено благо вреди милијарде долара

Колумбијски поморски званичници који спроводе подводна истраживања давно потопљене шпанске галије „Сан Хосе“ открили су још две древне олупине брода у близини, објавио је председник Иван Дуке.

Олупина шпанске галије „Сан Хосе”, за коју историчари сматрају да је „свети грал” поморске археологије и да носи благо које би вредело милијарде долара, потонула је 1708. у близини карипске луке Картахена у Колумбији.

Извлачење олупине и њеног блага било је предмет вишедеценијских судских спорова.

Батискаф на даљинско управљање доспео је до дубине од 900 метара, и забележио јединствене снимке потопљеног блага које су новинарима на конференцији за медије представили колумбијски председник Иван Дуке и поморски званичници.

Међутим, приликом овог зарона, подводно возило је у близини открило још две олупине – колонијални чамац и шкуну за коју се сматра да је отприлике из истог периода када је Колумбија водила рат за независност од Шпаније, пре неких двеста година.

„Сада имамо још два открића у истој области, која показују друге могућности за археолошка истраживања”, рекао је командант морнарице адмирал Габријел Перез. „Дакле, посао тек почиње.”

Објављени снимци нуде најдетаљнији увид до сада о врсти блага које се налазило на галији „Сан Хосе” – златне полуге, дукати, топови израђени у Севиљи 1655. и нетакнути кинески сервис посуђа.

Археолози из морнарице и владе раде на утврђивању порекла блага на основу натписа, наводе званичници.

„Идеја је да се олупина обнови и да се обезбеде одрживи механизми финансирања за будућа истраживања”, навео је председник Иван Дуке. „На овај начин штитимо благо, баштину галије ‘Сан Хосе’.”

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи