Читај ми!

Кула Београд добила „круну“, до видиковца на 41. спрату за 25 секунди

Радови на фасади највише зграде Србије и региона, у којој се огледају реке и панорама Београда, завршени су постављањем специјално пројектоване „зид завесе“ на крову.

Кула Београд добила je „круну" и заокружена је њена препознатљива „извијена" силуета, коју потписује реномирана међународна пројектантска компанија Skidmore, Owings & Merrill Global (SOM). Прича о овом пројекту, као и пажња која је посвећена сваком детаљу, оно је што Кулу Београд чини посебном у односу на друге грађевине.

Нови симбол Београда и Србије померио је архитектонске стандарде у овој индустрији и донео ексклузивне садржаје какви до сада нису виђени у овом делу Европе.

Након 26 најексклузивнијих дестинација у свету, Marriott International је препознао баш Београд и Belgrade Waterfront као идеалну адресу за прве брендиране луксузне станове The Residences at The St. Regis у Европи.

Да бирају искључиво врхунске локације, говори податак да у целој Европи постоји само шест The Residences at The St. Regis хотела, а чак ни велике европске метрополе попут Париза или Берлина не могу да се похвале овим брендом.

Отварање The Residences Београд је велико признање нашој престоници и Србији.

Београд Waterfront је прва компанија која је на српско тржиште донела концепт брендираних луксузних станова, а реч је о некретнини која подразумева све предности хотелског бренда чије име носи.

Власницима станова на располагању су услуге хотела попут concierge сервиса, базена, спа-центра и спортских садржаја, као и чувеног The Residences батлера.

Птице на првом месту

Фасада Куле Београд састављена је од скоро 14.000 стаклених и других панела, а до деветог спрата уграђено је специфично birds first стакло са линијама видљивим само птицама, које им помажу да се не „сударају" са зградом.

Још једна специфичност фасадних стакала је да су спектрално селективна, односно да максимално пропуштају светлост, а смањују губитак енергије. Четири крана на извлачење, тежине преко 30 тона, убрзаће циклус чишћења фасаде на око 55 радних дана.

Мистерија 13. спрата

У Кули Београд, првих 11 спратова предвиђено је за хотел The Residences Београд најлуксузнији бренд из портфолија чувеног хотелског и резиденцијалног ланца "Marriott Internationa",l док ће се од 14. до 39. спрата простирати први брендирани луксузни станови у овом делу Европе.

Вероватно сте се запитали чему онда служи 13. спрат, уколико на њему нико не може одсести? Овај спрат је предвиђен за техничке просторије. Уместо уобичајеног 13. спрата, на 12. спрату предвиђен је дупли ниво, а овај број се не налази на контролној табли ниједног од 15 лифтова, колико их има у згради. Према истраживању највећег произвођача лифтова у Њујорку, 13. спрат је у скоро 90 одсто хотела изостављен са контролне табле у лифту.

Закривљена стакла и осам километара лед светиљки

Да ли сте знали да је комплетан фасадни систем специјално пројектован и произведен за ову зграду, имајући у виду да је Кула Београд једна од малобројних зграда у Европи која кроз само 10 спратова постиже ротацију од 90 степени, те због специфичне и комплексне геометрије зграде није било могуће применити неки од готових типских система? Ово је посебно изражено у делу где се Кула „извија", па су фасадна стакла ту закривљена.

Заротирана силуета симболично представља оближње ушће Саве у Дунав, а грађевини даје утисак флуидности.

Кула Београд је специфична и по савременој технологији која је инсталирана на фасади. Захваљујући медија фасади, почетком године су на Кули Београд посебно осмишљеним садржајима обележени значајни датуми и догађаји, а на овај начин обележаваће се и у будућности. Дужина ЛЕД светиљки које чине медија фасаду износи више од осам километара, а сијалице су енергетски ефикасне и изузетно дуготрајне.

Нова градска атракција

Осим станара и гостију хотела, у Кули Београд моћи ће да уживају и сви грађани и туристи. За само 25 секунди моћи ћете да стигнете до ресторана и видиковца на 41. спрату, одакле се пружа незабораван поглед од 360 степени на целу престоницу, реке и знаменитости попут Београдске тврђаве, Храма Светог Саве или Авалског торња.

И то није све! Модерно дизајниран плато - Кула Плаза - у подножју Куле Београд биће ново место градских дешавања и најзначајнијих културних и уметничких догађаја. Трећина платоа биће у зеленилу, које ће током дана правити савршено место за одмор заштићено од сунца, а током ноћи ће бити посебно осветљено, креирајући специфичну атмосферу.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи