Читај ми!

Ако снимате филм, прво морате запослити менаџера локација

Иностране филмске и телевизијске продукције последњих година све чешће снимају у Србији. Зато расте и потрага за новим локацијама за снимање, али и људима који ће тај посао да обављају, такозваним менаџерима или скаутима локација.

Србија се већ десетак година налази на светској мапи места за снимање филмова, серија и реклама, па су иностране продукције све чешће код нас.

„Негде је проценат да се између шест до десет иностраних филмова сними сваке године у Србији, у последњих пар година. И тај тренд чак ни пандемија није успела толико да успори. Односно, у врло кратком периоду смо имали престанак, али од маја 2020. године продукције несметано раде и долазе да снимају у Србију“, наводи Милица Божанић, извршна директорка Српске филмске асоцијације.

Због свега тога расте и потрага за новим локацијама, а добијамо и нове професије. Једна од њих је и менаџер или скаут локација. Дуња се овим послом бави пет година, а најтежи део је, каже, иза камера.

„Где паркирати те камионе технике. Где паркирати те комбије са људима. Како обезбедити ако се снима у екстеријеру све дозволе. Кога звати и на крају, где ставити ту целу филмску екипу ако снимате у некој малој улици“, набраја Дуња Вучковић све проблеме са којима се сусређе.

„Менаџери локација су обично људи који јако добро познају како функционише продукција изнутра, било да се ради о техничком сектору или о уметничком сектору. Тако да они су посредници и неко ко је у свари медијатор између продукције и људи који издају дозволе“, објашњава Милица Божанић.

А дозволе пре снимања треба добити од бројних институција.

„Све зависи од самих потреба тог снимањућег дана - да ли се затвара улица, па је потребно обавестити Секретеријат за саобраћај, и Oпштину, и МУП. Oбезбедити обезбеђење које ће стајати на почетку и на крају улице“, наводи менаџерка локација.

Од менаџера локација захтева се и да добро познају све улице, паркинг места, али то је некада немогуће.

„Понекад се деси да погрешимо улицу или уколико се налазите даље од центра града, па постоје бројеви од 400 до 500, да ви одете на потпуно други крај улице. И онда тако се возите са клијентима у круг и претварате се као да апсолтно знате куда идете“, каже у шали Дуња.

Тако је настао портал "Film In Serbia", да покаже које све локације Србија нуди, а има их више од шест стотина. Београд је до сада успео да „одглуми“ многе светске градове.

„Врло често су то неке европске метрополе – Париз, Берлин. Понекад, можда неки амерички градови, што је доста тешко, морамо признати. Али глумили смо чак и Балтимор из 18. века. Врло често нас узимају и као локацију која заправо глуми неки други историјски период“, додаје Божанић.

Београд је прилагодљив, живописан и град који воли културу. Можда у томе треба тражити разлоге што га стране филмаџије све чешће стављају на свој распоред.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи