Читај ми!

Бугарска ружа из Баната

Брачни пар Паванић у селу Александрову у општини Српска Црња узгајају бугарске руже и прерађују их. Са једанаест хиљада ружа, први су у Србији.

Славица Паванић је после четрдест година живота у Сплиту, пре пар година вратила у село и кућу у којој је рођена. Са супругом капетаном брода покренула је производњу бугарских ружа, од чијих латица праве ружино уље, ружину водицу, сируп и слатко.

„Желeла сам нешто ново да променим за наше село и за нашу општину. Био је изабир између две три културе, а на крају од свега је искочила бугарска ружа, даматска ружа“, каже Славица.

За прераду ружа задужен је је Давор. Кормило брода заменио је мотиком и пољопривредом.

„Ми смо то преко интернет тражили колике температуре, у свему требају бити специфичне за ову даматску ружу“, напомиње Давор Паванић.

Као некадашњи капетан брода, каже да се добро снашао у процесу дестилације и прераде ружа.

Почели су са три хиљаде ружа на тридесет ари. Сада имају једанаест хиљада ружа и по томе су на првом месту у Србији. У Општини Нова Црња су заинтересовани за посао породице Паванић.

„Да све производе путем туристичке организације рекламирамо на различитим сајмовима, етно- базарима, како код нас у Србији, тако у Европи и свету“, наглашава Никола Толчин.

На прву бербу ружа чека се од три до четри године, а за један килограм уља од руже треба око пет тона ружиног цвета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 17. новембар 2024.
1° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње