Читај ми!

Пријепољски пекар открива тајну сомуна стару скоро 300 година

Једна од 15 најнеразвијенијих општина у Србији, Пријепоље, шансу види у развоју туризма. Манастир Милешева и фреска Белог анђела као и рафтинг Лимом привлаче све више гостију. Међутим, многи у тај град свраћају и како би пробали чувене пријепољске сомуне.

Када сврати у родни град Владе Дивац у шали зна да замеси, а потом и замези сомун. И није Дивац једини. Мириси јунећих ћевапа и тек печених сомуна у Пријепоље протекле године намамили су више хиљада туриста који често и не знају да град на Лиму има пекарску традицију дугу скоро два века.

У данашњој Валтеровој улици у Пријепољу некада се налазила чаршија. Остало је забележено да је на пример 1914. године само на том простору пословало 22 занатске радње. Између осталих радили су и бербери, обућари, кујунџије и, за то време, веома популарни пекари.

Редови за сомун честа су слика испред најстарије пекаре која је и сама постала симбол града.

„Рецепт је тај стар и 200 година можда 300, откако се праве сомуни, а праве се увек на исти начин. Ту је брашно, вода, квасац и со, нема никаквих адитива нема ништа", наводи Салко Бајрамовић, пекар.

Истог рецепта се придржава и Салков брат Сејо који, у време великих празника, дневно испече и испоручи неколико хиљада сомуна.

„Значи, народ овде воли бурек, сомун и ћевапе. Све ово остало што долази, то је мање битно, али ми смо за то везани и највише волимо то да једемо и то је тако ја мислим столећима", наводи Сејо Бајрамовић, пекар.

А баш тај занат има перспективу јер Пријепоље постаје препознатљиво по сомунима.

„Пријепоље се издваја по томе што посебно истиче поједине делове гастрономске понуде као што су ћевапи и сомуни. Није било неке веће иницијативе за заштитом али мислим да би нам то помогло ка већој препознатљивости на регионалном и европском тржишту", наводи Илда Чоловић, директорка ТО Пријепоље.

На европском туристичком тржишту град Дивца и Валтера представља и Бели анђео, затим најстарији куран на Балкану, очувана природа лимске долине...  А сомуни су - само мамац.

недеља, 17. новембар 2024.
10° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње