Читај ми!

Жене у полицијским унифомама – нису привилеговане, нису повлашћене, али јесу заштићене

Пошто се обично 8. марта сетимо жена којима треба да захвалимо и честитамо празник, гошће РТС-а су две девојке које брину о нашој безбедности. Две Ане – Ана Божиловић, припадница прве чете за оперативне послове, Првог оперативног батаљона Полицијске бригаде Београд и Ана Илић, припадница Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије у Нишу.

Жене се у том претежно мушком окружењу сусрећу пре свега са једном дозом скептицизма и предрасуда док се мало не покажу и не докажу, сматра гошћа Јутарњег програма, Ана Божиловић.

„Морају доста да се труде, али све то може да се превазиђе“, додаје Ана.

Жене се још увек не укључују довољно у ове послове, сматра Ана Илић, но пошто је она била добровољни члан ватрогасног друштва, ту је стекла искуство и упознала се са послом који је чека, зато је искористила моменат када је изашао конкурс и пријавила се.

„Занимљиво је, узбудљиво и стварно је фантастично моћи помоћи некоме, учествовати на интервенцијама и допринети да се проблеми реше“, објашњава Илићева због чега воли свој посао.

Ана Божиловић тврди да је од малена знала да ће постати полицајка јер ју је страшно болела неправда учињена било коме.

„Увек сам желела да то некако исправим, да помогнем некоме. А можда имам и у генима, с обзиром на то да ми је отац био војно лице, а и мајка је имала афинитета према полицијском послу“, додаје Божиловићева.

Као припадница Прве оперативне чете, Првог батаљона Посебне јединице полиције Полицијске бригаде, Божиловић се бави обезбеђивањем јавног реда и мира.

„Сви протести, јавна окупљања, спортске манифестације, где год има велики број људи, ту смо ми да се старамо о безбедности грађана и да обезбедимо, уколико дође до нарушавања јавног реда и мира“, објашњава Ана.

Поред тога учествују и у операцијама других оперативних јединица које носе мању или већу дозу ризика.

Поред тога, обе Ане постижу изузетне резултате и на послу, али и на спортским теренима. Ана Божиловић каже да је љубитељ адреналиских спортова и да се опробала у више различитих дисциплина, али да се сада определила за трчање са препонама и успела је да представљајући своју Бригаду освоји пехар. Док је Ана Илић, пак, седмострука шампионка Србије у дизању тегова.

У својим јединицама кажу да нису ни привилеговане, ни повлашћене, али јесу заштићене јер када се ради ова врста посла, мора се бити сигуран да је колега одмах ту поред вас и да ће вам помоћи, без обзира да ли је у питању жена или мушкарац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи