Читај ми!

Олуја „Јунис“ оборила чувену Њутнову јабуку

Олуја „Јунис“, која бесни севером Европе, у последњих неколико дана оборила је много стабала, а опаки ветрови однели су још једну жртву – потомка Њутнове чувене јабуке.

Чувена јабука стајала је на улазу у Ботаничку башту Универзитета Кембриџ већ 68 година. Дрво је калем са оригиналне јабуке из баште Вулсторп мајнор у Грандаму, у Линконширу, која је, према легенди, инспирисало сер Исака Њутна да постави своју теорију гравитације, док је гледао како јабука пада на земљу.

Јаки ветрови који су задували ових дана, изазвани олујом „Јунис“, ишчупали су јабуку из корена. Кустос Ботаничке баште Универзитета Кембриџ, Семјуел Брокингтон, објавио је на Твитеру вест која је све растужила.

Утешно је да није све изгубљено јер је дрво калемљено и може поново да се посади. Изворна јабука је била уништена још у 19. веку, али је преживела и од тада је више пута калемљена.

Кустос Ботаничке баште, др Брокингтон, открива да су они калемили двро већ три пута у последње три године.

Један од калема је поклоњен лорду Сејсберију за рођендан, а друга два су остала у расаднику Ботаничке баште, спремна да буду поново засађена.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи