Читај ми!

Феномен игрице Wordle - како психолози објашњавају помаму за тражењем праве речи

Обожаваоци кажу да је игра-слагалица Wordle све тежа, а неки се већ жале да им је доста „погађања“. Ипак, број корисника игрице чији је нови власник лиценце „Њујорк тајмс" броји се милионима и све је већи.

Игрица је заиста брзо стекла огроман број љубитеља, али је у последње време међу њима све више оних који су незадовољни.

Игра у којој морате да погодите реч од пет слова нуди шест покушаја, а свако тачно одабрано слово боји жути квадрат. Ако је још и на правом месту, квадрат је зелен, док су остали - сиве боје.

Велшки софтверски инжењер Џош Вордл из Бруклина развио је игру како би забавио свог партнера током пандемијских мера закључавања.

Откако је игру поставио на платформе у октобру, привукао је милионе корисника. Прошлог месеца Вордл је продао слагалицу Њујорк тајмсу за суму за коју се каже да је „седмоцифрена".

Али, иако је игрица бесплатна, очекује се да ће ипак ускоро добити, уз подразумевајући садржај - рекламе и промоције.

Још један од „проблема" који играчи уочавају су и неке „забрањене" речи. „Роб", „линч" нису одобрене, на пример.

Према клиничком психологу др Патапи Цоцоли, привлачност ове игрице је у томе што је у складу са теоријом самоопредељења.

„Теорија сугерише да постајемо самоопредељени када се задовоље наше три урођене психолошке потребе - аутономија, компетенција и повезаност ", каже она.

„Wordle омогућава аутономију јер бирамо да одвојимо неколико минута из дана да га играмо. Нуди компетенцију јер можемо решити загонетку и проћи боље од других. А у смислу повезаности, подстиче осећај припадности широј заједници. Погађа све праве ноте да активира нашу мотивацију да наставимо да се враћамо", објаснила је.

Једна од привлачности игрице је да се сви баве истом речју, барем у свету енглеског говорног подручја - а сада постоје верзије на више од 90 језика.

За сада, међутим, мало је вероватно да ће незадовољство уништити феномен звани Wordle. Питање је да ли ће, игра која је рођена под друштвеним ограничењима наставити да цвета.

„У природи је да ствари буду несталне", каже Цоцолијева, „а то важи и за жеље људи. Придружујемо се тренду и онда прелазимо на нешто друго што је ново и узбудљивије", додала је.

Нема сумње да је то случај, али у овом тренутку за многе је тешко замислити нешто узбудљивије од пет квадрата који постају зелени.

субота, 12. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи