Читај ми!

Суперлајк са екрана или састанак преко агенција – трагање за сродном душом у више димензија

Kада је неко тражио сродну душу, некада је ишао у агенцију за упознавање. Тада су одговарали на питања о себи и о томе какви би желели да буду њихови будући партнери, а запослени су их спајали. Данас то углавном раде софтвери, а сродне душе се прате путем мобилних телефона и бесплатних апликација.

Једна од најстаријих агенција за упознавања ове године слави 40 година постојања. Свако ко пожели да пронађе сродну душу мора да попуни упитник са личним подацима и да приложи фотографију. Најмлађи члан агенције има 25 година, а најстарији 82.

„Посла има, а друштвене мреже, апликације, сајтови, чак нису нама конкуренција, јер Фортуна ради на себи специфичан начин, и окупља људе који су озбиљнијих намера, значи искључиво заинтересовани за неку трајнију везу", рекла је Љиљана Лепшановић Живановић из агенције Фортуна.

Када је реч о друштвеним мрежама, у анкети коју је спровела наша екипа, само једна саговорница нам је рекла да је преко Инстаграма упознала некога, али не партнера већ другарицу, док други тврде да нису никога, или макар нису још.

Осим преко друштвених мрежа које се свакодневно користе, добар део нових, виртуелних познанстава склапа се преко апликација направљених за те потребе. Најпознатија је Тиндер са 75 милиона корисника широм света.

„Ако је већина наших пријатеља, познаника ту, онда је тешко поднети то да смо ми невидљиви, да се нисмо макар упознали са тим шта тај свет заправо подразумева и шта нуди. Разлози могу да буду од тог експериментисања, интелектуалне радозналости, можда нема ни неких емотивних потреба, само желе да разумеју шта тај свет значи", објаснила је психолог Кристина Брајовић Цар.

Налог на Тиндеру можете отворити за свега неколико минута. Након што сте се пријавили, можете да изаберете пет својих интересовања и додати податке о образовању, радном месту, написати да ли имате љубимца.

Неопходно је да за почетак додате две фотографије. Тек након што особа за коју сте заинтересовани узврати „лајк", можете слати поруке једно другом.

Постоји и опција „супер лајк" захваљујући којој - особи која вам се изузетно допада, можете одмах послати приватну поруку.

„Ви можете да упознате људе које рецимо никада нисте срели у вашем граду, или чак изван вашег града. Значи ви имате приступ људима који уопште нису, не морају да буду близу вас, то је дефинитивно једна велика предност, наравно друга предност је брзина те комуникације", каже Асја Лазаревић, пројектни менаџер.

Али, није брзина комуникације једино што је важно. Увек морате имати на уму да оно што једном ставите на интернет - ту остаје заувек.

Kада комуницирамо преко интернета, често не дајемо праву слику о себи, тврде стручњаци. Такође, никад не знамо ко се налази са друге стране екрана - зато опрез.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи