Читај ми!

Због вожње брзином од 417 километара на сат, чешком милионеру прети казна затвора у Немачкој

Немачки тужиоци истражују чешког милионера, Радима Пасера, који је почетком јануара на Јутјубу објавио снимак како у свом „бугатију широн“ вози брзином од 417 километара на сат на ауто-путу А2 између Берлина и Хановера у јулу 2021. године.

Педесетосмогодишњи милионер возио је „неприлагођеном брзином, непромишљено и не поштујући саобраћајна правила како би постигао највећу могућу брзину“, навели су тужиоци. Уколико буде осуђен, Радиму Пасеру, кога Форбс сврстава на 33. место најбогатијих људи у Чешкој, прети казна од две године затвора или значајна новчана казна.

Да неки делови ауто-пута у Немачкој немају ограничења брзине је више него добро позната чињеница. Видео-снимци оних који су забележили како постижу нечувене брзине на неким деоницама, нису неуобичајени.

Међутим, један видео који се појавио на Јутјубу почетком јануара привукао је пажњу власти јер је чешки милионер објавио снимак како обара свој дотадашњи рекорд и у свом „бугатију широну“ постиже брзину од 417 километара на сат.

Уз видео-снимак ишло је и објашњење возача у коме стоји да је вожња изведена прошле године на првој деоници ауто-пута са три траке у дужини од 10 километара. Да је видљивост на целом делу пута била одлична и да је „безбедност била приоритет“.

Ипак, на снимку се види како „бугати“ пролази поред неколико возила. Немачки возачи, наводно, возе врло дисциплиновано и немају обичај да мењају траку док претходно не провере околни саобраћај. Међутим, не може свако добро да процени када ће га сустићи возило које долази брзином од преко 400 километара на час.

Власти у Немачкој су очигледно свесне да њихова мрежа ауто-путева обухвата деонице без ограничења брзине, али Министарство саобраћаја је у свом саопштењу навело да „одбацује свако понашање у друмском саобраћају које доводи или може довести до угрожавања учесника у саобраћају“.

Додаје се, позивајући се на законе о друмском саобраћају, да „Сви учесници у саобраћају морају да се придржавају правила Кодекса о ауто-путу... Свака особа мора да се понаша на такав начин да ниједна друга особа не буде повређена, угрожена или узнемирена више него што је то неизбежно у датим околностима“.

Министарство је истакло да закон такође налаже возачима да возе брзином која обезбеђује сталну контролу возила.

У Немачкој многи већ годинама позивају на укидање деоница ауто-пута без ограничења брзине. Током прошлогодишње предизборне кампање, Зелена странка, сада мањински партнер у немачкој коалиционој влади, позвала је на ограничење брзине на 130 километара на час на мрежи аутопутева, као део напора да се смањи емисија угљен-диоксида у земљи. Међутим, од ове идеје се одустало током преговора о формирању нове владе.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи