субота, 05.02.2022, 20:05 -> 20:30
Извор: РТС
Кобасицијада у Белом Блату - фестивал гурманлука укуса и мириса
У селу Бело Блато код Зрењанина овог викенда је такмичење у припреми банатских домаћих кобасица. По правилу, у дане Белоблатскe кобасицијаде, у село стигне 30 пута више гостију, него што село има становника.
Више од 40 екипа из Србије и региона стигло је на 8. Фестивал кобасица у Белом Блату. Село код Зрењанина са око хиљаду мештана током два дана манифестације посети 30.000 гостију, јер је то јединствена прилика да се пробају банатски гурманлуци спремљени на традиционалан начин.
Оцењује се укус, изглед, састав кобасица, начин припреме и сервирања јела.
„Предња плећка то обавезно мора да иде и сланина од стомака да не буде сува. Зачини нормално – црвена паприка, со, бибер, бели лук“, рецептура је Золтана Будаија из Мужље.
„Реч је о кобасици која се прави са медом. Производња је у Ковиљу. Мед и све иде домаће – домаће свиње, домаће димљење, све је како треба“, тврди Небојша Максимчев из Ковиља.
„Аутохтона сорта свиња мангулица. Моје свиње, које се држе напољу на отвореном, у шуми, иду на испашу и које се дохрањују јечмом и кукурузом“, каже Александар Белко из Ченте.
Госте на улазу у село дочекује Јанко, маскота Кобасицијаде јединственог имена свих народа који живе у Белом Блату. Прошле зиме манифестација је изостала због ковида, а ове се одржава уз све епидемијске мере и препоруке.
„Две године смо били на неки начин стегнути. Ово је прилика да се поново дружимо, да обновимо и верујем да ће та традиција одржати у овом времену и овом селу. Селу са двадесетак народа, селу са седам језика, са пуно емоција и душе“, нада се Милан Недељков.
Бело Блато код Зрењанина је село вредних паора окренутих пољоприведи који се труде да скрену пажњу на своју туристичку понуду уз жељу да Кобасицијада постане препознатљиво европска манифестација и банатски бренд.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар