Читај ми!

Златовез - изложба у Кући Симића у Крушевцу

Кућа Симића Народног музеја у Крушевцу годинама негује инклузивни приступ анимирајући публику да активно учествује у програмима те институције. У оквиру изложбе "Златне нити ћирилице-Вез по писму Бео етно визије", реализоване у сарадњи са београдским „Артис“ центром, организовани су радионица и предавање о везу и златовезу.

Инспирисане радом деспотице Јефимије, најзначајније средњовековне песникиње и везиље , чланице "Бео етно визије" закорачиле су у чаробни свет рукописне књиге. Изложбу "Златне нити ћирилице", сачињава 50-так тематски одабраних орнамената и слова из Мирослављевог Јеванђеља, које су из калиграфије пренеле у вез. Креативним радионицама настоје да ту вештину и поделе.

"Тема радионица је окупљање око једног посла који је крајње медитативан и користан посао. Он је изопштен из наших школа, изопштен из наших живота потпуно неоправдано. Позив свим женама кроз овакве активности је да се враћамо тим делатностима, лепоти веза, лепоти неговања свога писма, сећања на Јефимију, на њено песништво, и тиме ћемо допринети и заједници и породици и својим наследницима", истакла је Вера Авлијаш, председница Удружења "Бео-етно визије".

Део тајни древног уметничког заната полазнице су разоткривале кроз израду монограма. Уз класичне технике опробавши се и у златовезу, који је изазов био и за искусне везиље.

"Трудимо се да наградимо наше старе сараднице из удружења са којима и иначе сарадјујемо из Етно Расине, из Кола српских сестара, које учествују у нашим изложбама и које доприносе томе да Кућа Симића буде један мост између некадашњих и данашњих Крушевљана", рекла је Зорана Драшковић, кустос Народног музеја Крушевац.

Након радионице одржано је предавање о везу у средњовековној Србији и значају очувања наше културне баштине.

"Ми са једне стране имамо српску ћирилицу која је несумњиво за нас као народ важна идентитетски, културно и на много различитих начина, а са друге стране пак видимо једну особену технику која нас опет у тој нашој посебности ставља у једну ширу породицу европских народа, па и много више од европских народа, показујући да ми историјски стотинама година веземо један дини, ситан вез културе", истакла је Тамара Огњевић, директорка „Артис центра" из Београда.

Изложбу која томе сведочи , "Златне нити ћирилице-Вез по писму Бео етно визије", посетиоци ће у Кући Симића моћи да погледају до краја феруара.

субота, 12. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи