Читај ми!

Браон или бела, зашто јаја долазе у разним бојама и која су здравија

Уколико волите јаја вероватно имате склоност према боји коју не можете баш да објасните. Неки људи купују само јаја са браон љуском јер верују да су здравија или „природнија“ од белих. Да ли такво мишљење има упориште у реалности и да ли је заиста важно да ли су јаја браон, жута или бела?

Боја љуске не говори апсолутно ништа о јајету. Када је у питању укус и храњивост сва јаја су мање-више иста.

Карактеристике које чине нека јаја укуснијим највише су везана за то шта је кокошка која их је снела јела и у каквој средини је кљуцала.

Јаја кокошака које се слободно крећу и кљуцају по трави једући органску храну увек ће бити укуснија и имати богатији укус од оних добијених на великим фармама.

Због чега су љуске других боја?

Одговор је прилично једноставан. Зависи од врсте кокошке.

Већина кокошака које се узгајају на великим комерцијалним фармама су врсте „легхорн“, која леже бела јаја, па су често јаја у продавницама беле боје.

Али постоје и десетине других врста од којих многе остављају пигмент на површини јаја пре него што их положе.

Још није познато зашто различите врсте лежу другачија јаја. Нека имају браон, а нека могу чак да лежу зелена и плавкаста јаја.

Љуска јајета се формира у жлезди током друге од три фазе ношења. У тој жлезди љуска добија боју. Процес формирања љуске траје око 20 сати, а последњих неколико се додаје пигмент.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи