Читај ми!

Вести на новозеландској телевизији читала новинарка са „моко“ тетоважом на лицу

Ориини Каипара, новинарка маорског порекла са традиционалном тетоважом на лицу, ушла је у историју, када је 25. децембра, на Божић, постала прва особа која је водила ударне вести на националној телевизији.

Још 2017. године, када се прикључила тиму новозеландске Националне телевизије, Ориини Каипара је привукла пажњу традиционалном маорском тетоважом, пошто је њен ДНК тест показао да је стопостотна припадница тог народа.

Сама тетоважа означава прелазак девојке у одраслу жену, а Ориини не крије колико је поносна што је носи.

„Свесна сам да сам ја то прва урадила. Желим да ме то увек води - да сваки мој корак и дело руши зидове. Ово је ново тло за нас, али и за Маоре", истакла је водитељка.

„Ово је био мој циљ, да водим вести у ударном термину и то се догодило. Ово је за мене огроман корак", истакла је Ориини Каипара.

Током 2019. године била је први водитељ са тетоважом који је водио поподневне вести на ТВ Нови Зеланд.

Пракса датира још од 1800. године, када је Нови Зеланд колонизован, а затим оживео 1990. године, заједно са ревитализацијом Маора и жељом за деколонизацијом.

Многим носиоцима тетоважа био је забрањен улазак у одређене објекте, отпуштани су или нису имали прилику да се запосле, а често су доживљавали узнемиравање, физичко и вербално.

Ипак, изгледа да се времена мењају.

Маори су аутохтони народ данашње територије Новог Зеланда. Обичај тетовирања браде код жена познато је као „moko kauae". Мушкарци своја лица тетовирају на већој површини лица, а називају их „ mataora".

„Када сумњам у себе и видим свој одраз у огледалу, не гледам само себе. Гледам у своју баку и мајку, и своје ћерке, као и све друге жене Маора, и то ме оснажује", рекла је новинарка.

Новинарка је посвећена акцији ревитализације традиције и обичаја свог народа, а њено присуство у вестима могло би да натера и друге да прихвате њихову културу и ову промену.

„Ово је велика победа за моју генерацију, али и за наредних десет. Не дозволите да вас идентитет или култура спрече да успете. Искористите то као своју моћ и чините добре ствари за људе", истакла је Ориини Каипара.

недеља, 13. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи