Читај ми!

Стигла на Јужни пол сасвим сама, а потом основала „Фондацију за авантуру“

Официр Прит Чанди, која припада нацији Сика, а рођена је у Британији, завршила је потпуно самосталну експедицију на Јужни пол. Сада оснива „Фондацију за авантуру“ како би женама свих узраста и порекла, помогла у „померању сопствених граница“.

Чанди, која је протеклих неколико месеци провела скијајући самостално и без подршке широм Антарктика, објавила је 3. јануара да је завршила пут од 700 миља за 40 дана. „Тренутно осећам толико емоција", објавила је Чанди утиске на свом блогу.

Пре него што је кренула на пут у новембру прошле године, 32-годишња Чанди рекла је за Си-Ен-Ен, да се нада да ће њена авантура инспирисати друге да померају своје границе и пркосе културним нормама.

То је осећај који је Чанди поновила у свом посту на блогу о свом циљу.

„Експедиција је била много више од мoг циља. Желим да охрабрим људе да померају своје границе и да верују у себе, и желим да будете у стању да урадите шта желите, а да не будете етикетирани као бунтовници", написала је.

Чанди је започела своју експедицију 7. новембра 2021. године.

Успут је вукла санке тешке 90 килограма са прибором, горивом, храном и залихама које су трајале отприлике 45 дана.

Чанди, која је добила надимак Поларна Прит за свој блог и напоре у прикупљању средстава за остварење свог циља, провела је две и по године припремајући се за исцрпљујућу експедицију.

Прошла је обуку у француским Алпима, пешачила преко исландског глечера Лангјокул и издржала 27 дана на Гренланду. Такође је у кућним условима имала напорне вежбе симулирања вуче тешких саоница.

Током пута, њен једини контакт са спољним светом биле су повремене објаве на блогу и Инстаграму, које је објављивао њен тим подршке.

Ове објаве су описивале размере Чандиног изазова док је истрајавала кроз болест, изолацију и екстремно хладно време.

Чанди је сваку објаву са Антарктика посветила појединцима који су је подржавали на том путу. Њена прва објава била је посвећена њеном покојном деди, док је претпоследња намењена малом броју најближих пријатеља, међу којима су и девојке које је Чанди замолила да јој буду деверуше.

И друге жене су самостално стизале до Јужног пола, а Норвежанка Лив Арнесен је прва на свету која је путовала сама и без подршке 1994. године.

Али Чанди верује да је она прва жена која није беле боје коже која је то урадила сама и без подршке.

„Стварно се надам да ће ово инспирисати људе, надам се да ће радити нешто што је далеко од зоне комфора... Лепо је инспирисати људе да померају своје зоне комфора и померају своје границе", рекла је Чанди.

Припремајући се за експедицију, која је предузета у оквиру њене активне војне службе, Чанди је постајала све свеснија колико је младима важно да неког попут ње виде као узора.

Чанди планира да оснује својеврсну фондацију „за авантуру" намењену женама, свих узраста и порекла.

„Помоћ могу добити за било коју јединствену авантуру коју желе да ураде, а која помера неку врсту границе. То не мора да буде поларна експедиција. И заиста се надам да ће фондација у пружању подршке - успети", истакла је Чанди.

недеља, 13. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи