Читај ми!

У каквој су вези мачке и све чешћи пожари

Власници кућних љубимаца у Јужној Кореји упозорени су да буду на опрезу након што су мачке изазвале више од 100 пожара у протекле три године, саопштили су ватрогасни званичници у главном граду Сеулу.

У саопштењу Одељења за пожаре и катастрофе Сеула у четвртак се наводи да су мачке изазвале укупно 107 пожара у кућама између јануара 2019. и новембра 2021.

Верује се да су мачке изазивале пожар укључивањем електричних шпорета, саопштило је одељење. Мачке могу да укључе електричне шпорете скакањем по дугмадима осетљивим на додир - а када се прегреју, уређаји се могу запалити.

Четири особе су повређене у пожарима, од којих је нешто више од половине избило док су власници кућних љубимаца били ван дома, додаје се у саопштењу.

„Пожари везани за мачке и даље се дешавају у последње време", рекао је Чунг Гјо Чул, званичник Одељења. „Саветујемо члановима домаћинстава са кућним љубимцима да обрате додатну пажњу јер би ватра могла да се прошири када нико није код куће", додао је.

Из Одељења су такође саветовали власнике мачака да уклоне запаљиве предмете, попут папирних убруса са шпорета. Предложили су коришћење електричне пећи са функцијом аутоматског гашења како би се спречио ризик од пожара.

Према наводима званичника, пожари у домовима везани за кућне љубимце су у великом порасту у Сеулу.

У периоду од јануара до септембра 2019. догодио се 31 такав пожар, што је значајно повећање у односу на само осам у 2016. години, саопштило је ресорно министарство. Већину пожара изазвале су - мачке.

Овај проблем није ограничен само на Јужну Кореју. Кућни љубимци су одговорни за око 1.000 пожара у кућама у Сједињеним Државама сваке године.

недеља, 13. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи