Читај ми!

Уникат међу фићама – луксузни фијакер који се вози и воли

Мали, окретни ауто за свачији џеп ставио је целу нацију на точкове, а Крагујевац на мапу центара ауто-индустрије. Иако је његова производња престала још 1985. године, за многе је остао омиљени аутомобил којег се не одричу. Заљубљеници из његовог родног града нашли су му нову намену и претворили га у луксузни фијакер за свечане прилике.

Безброј идеја, нацрта, грешака и поправки, да би се старудија зарасла у коров, претворила у раскошни фијакер. „Неверне Томе" су одмахивале главом, а Небојша, истрајан у свом науму – направио је уникат од готово милион произведених „фића".

„Мислим да се нисмо обрукали, и да смо направили, да кажемо, фићин печат, фићино дело. С обзиром на то да сам ја Крагујевчанин, мислим да нисам обрукао ни себе, ни град", рекао је Небојша Павловић из Крагујевца.

У изради фијакера, помогли су „окорели" фићисти – искусни лимари, електричари, механичари, тапетари, дрвенари.

У „мајсторској радионици" се две године лицкао до перфекције, до најситнијих детаља.

„Доста посла, времена труда, нервозе мало, неспавања буђења ноћу. Ма фића живи, код нас ће да живи увек", објашњава Александар Симоновић, лимар из Крагујевца.

„Изазива велико интересовање, осмех се види на људима, враћа их просто речено у младост", додаје Павловић.

А Небојша и „фиће“ другују одувек. Сада их има три. Та љубав и даље траје, а жеља му је, да је пренесе и на децу.

„Кад сам положио, први ауто је био фића. И верујте ми, да ме никад нигде у животу тај фића није оставио", присећа се Небојша.

Праву атракцију, бисернобели фијакер из 1978. вуче нешто старији кабриолет. Времешни момци – а као да су сада сишли са „Заставиних" трака.

И после 66 година од почетка производње, из Крагујевца нам стиже нов модел „фиће 750“. „Фића“ за сва времена – ауто који се и воли и вози.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи