Читај ми!

Не постављајте циљеве за 2022. годину, већ изаберите једну тему која ће је обележити

Што више новогодишњих одлука донесемо то ћемо брже доживети неуспех. Ако направимо списак од пет, седам или десет нових циљева, неоправдано је да очекујемо да ћемо од 1. јануара постати Супермени. Бићемо опет они стари. Зато Николас Геке, колумниста портала Медијум, предлаже другачији приступ.

Већина нас не успева да се одупре пориву да пред почетак наредне године донесе неколико чврстих одлука о томе шта ће променити од 1. јануара. Такође, већина је после месец дана потпуно пренеражена због тога што није успела ни да започне, а камоли да спроведе неки од постављених циљева.

Николас Геке сматра да је постављање циљева лош начин да се постигне срећа. Он предлаже да изаберемо једну општу тему коју ћемо изразити једном речју и посветити се њеној реализацији.

Одустаните од циљева

Прво, циљеви су стални извор притиска док их не остваримо. Поткопавају наше самопоуздање, и што нам више измиче „резултат“ постављеног циља, то наше самопоштовање ниже пада.

Друга, можда и гора, ствар јесте то што чак и када постигнемо тај циљ, осећај испуњености и задовољства не траје дуго. Славимо један дан и већ следећег дана померамо лествицу и усмеравамо се на следећи.

На пример: Желите да постанете милионер. Мучите се читаву деценију, лоше се осећате готово свакодневно и једног дана коначно достигнете магичну границу од милион долара. Скачете од радости, испијате шампањац, шетате около као да је цео свет ваш, а следећег јутра се будите и питате: „У реду, шта сад?“. Одједном схватате да милион не значи ништа, почињете да бринете због инфлације, скока цена некретнина, и већ наредног дана схватате да вам, у ствари, треба десет милиона.

Тако сваког дана милиони људи, у својој глави, своја највећа достигнућа претварају у прах и пепео!

Зашто је боље одабрати тему?

Прво, тема вам даје јединствен, универзални стандард са којим можете упоредити све своје мисли, акције и одлуке. Овај стандард је једноставан, али смислен, реалистичан, али и амбициозан.

За сваки изазов са којим се суочите, биће вам потребно само једно питање: „Да ли је ово у складу са мојом темом?“ Ако је ваша тема „здравље“, вероватно ће бити много мање ситуација када ћете жртвовати свој сан.  Ако за тему одаберемо „посао“, дружење са пријатељима ће можда морати да оде у други план за неко време.

Прави избор у свакој ситуацији постаће јаснији јер ћемо имати компас који ће нас усмерити у правом смеру.

Друго, тема није забринута за сутра, нити ју је брига шта се догодило јуче. Важно је само шта радите данас. Тема претвара срећу у свакодневни, достижни стандард заснован само на вашем понашању а не на достигнућима. Нисте успели данас? Нема проблема. Сутра је нови дан.

Шта чини добру тему?

Прво, ваша тема треба да буде једна реч која ће вас водити кроз годину. Не сме бити компликовано. У супротном, природно га нећете запамтити када вам је најпотребније.

Друго, најбоље теме су речи које могу да делују и као глаголи и као именице. Као на пример: Љубав, Равнотежа, Фокус, Делање, Дељење, Уживање, Поверење, Рад, Кретање, Одмор...

Ако желите да изаберете тему за 2022. годину, почните постављањем једноставног питања: „Која је тема која ми је тренутно најпотребнија – на основу онога што се догодило 2021. године?“

Николас Геке саветује да почнемо са првом речју која нам падне на памет и да нам она укаже на главни правац. Затим потражите синониме за њу. Рецимо, уместо „завршити“, што звучи грубо и наредбодавно, можете да пробате са „расти“, „изградити“ или „напредак“, на пример.

Коначно, ако желите да вам тема увек буде на памети, можете покушати да изаберете неку лепу и асоцијативну позадину на којој ћете записати назив своје теме за наредну годину и поставити је као позадину на телефону или рачунару.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи