Читај ми!

Рода Ђура одлучио да презими у Сремској Митровици

Уместо одласка на југ Африке, једној роди дража је Сремска Митровица. Зиму проводи на крововима у том граду, а најчешће је код пијаце.

Уместо мора и океана, Ђура је прелетео само реку Саву. Пре месец дана, из Мачве се преселио у Срем.

„Она нам је већ постала питома животиња. Она је наш Ђура, ми је ту хранимо. Она лепо шета овуда. Тако је заостала некако из свог јата. Сад је било мало снега, ми смо гледали картона да јој ставимо да не стоји на зими. Рода је добра животиња“, каже једна Митровчанка.

Нема своје гнездо и углавном је на крововима. На пијацу сваког дана долази у исто време – најчешће је код рибарница.

„Дође свако јутро до осам сати, буде једно пар сати ту, одлети. онда је ми нахранимо. Угланвом гирице једе“, наводи један од власника тезге на пијаци.

Ђура још нема ни годину дана. Стучњаци верују да се због неухрањености није упутио на далеки пут.

„То је млада птица, вероватно слабо отхрањена или је неко од родитеља угинуо. Вероватно је сама проценила да је боље да остане овде, него да се сели на југ. Обично од десет јединки које иду на југ, од младих птица, само једна стигне на циљ“, напомиње Миле Ђукановић, председник Удружења ситних животиња из Сремске Митровице.

Циљ Сремаца је да Ђура на пролеће јато са југа дочека у њиховом граду. Уколико зима буде јака, обезбедиће му и топле просторије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 14. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи