Читај ми!

Да ли се вунене чарапе враћају у моду

Топле вунене чарапе спас су од хладне зиме. Док их старије генерације, поготову на селу, носе од јесени до пролећа, оне полако постају популарне и међу младима.

Пар вунених чарапа, Весна Ђукановић из Шапца исплете за дан. Игле и предиво, у њеним рукама су од када је пре неколико година отишла у пензију.

„Пета мора буде добра, права, да буде дубина одговарајућа, да буде дебљина вуне. Имамо различите, ово су сад мало дебље, па и дужина. Радимо према потреби, различите бројеве обуће. Од плетиље зависи и квалитет чарапре. Од стручности, од спремности, воље, чак и љубави према том раду“, Весна Ђукановић из Шапца.

Техника израде код плетља се разликује, али је намена свих иста. Кажу да има купаца који у њима спавају.

„Вунене чарапе мало боцкају, и самим тим ти ситни капилари поспешују циркулацију. А чим се загревају ноге, топлота од ногу је најважнија и самим тим цело тело се греје, зато је вуна битна“, Весна Ђукановић. 

Чарапе плету током читаве године, а потражња је већа од понуде. Све чешће их купују млади који иду на зимовање.

„Може да се прода колико год хоћете. Задњи Базар сад кад је био, ми нисмо имали довољно чарапа за купце, неки су нам плаћали и унапред. Прошле Нове године сам 47 пари продала, сад ко зна колико, преко целе године се продају“, Снежана Јокић из Шапца.

Вунене чарапе у Шапцу коштају 600 динара. Захваљујићи Удружења „Киша“ греју и на другим континентима.

понедељак, 14. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи