Читај ми!

Кула на Гардошу многима је омиљено место, шта знамо о њој?

Вода која у овом тренутку протиче кроз Земун стара је 17 дана. Толико је потребно времена да Дунав брзином од четири километра на сат пређе пут од извора испод Шварцвалда до Земуна. Поглед са Гардоша, омиљеног места бројних Земунаца, па чак и када је напољу хладно и пада киша.

Ово је предивно место са предивном енергијом, одакле се човек увек врати испуњенији и обновљенији, с обзиром на сва тренутна дешавања. Идеално место да побегнете од свих проблема, навела је једна Земунка.

Нема везе што је магла, гледате Дунав, гледате ону равницу, гледате Београд, са друге стране гледате Харишеву капелу, торњеве, кулу, звонике, кровове, мислим једну историју, може да вам буде инспирација за неке будуће дане, да промислите о нечему на овом мирном месту.

Поглед са куле један је од најлепших и Дунав је заиста река коју када пратите кроз време некад личи на море. Има своје периоде када је миран, периоде када је ветровит, са таласима, у сваком случају, увек нешто ново, увек нешто оплемењујуће, као и свака природа, али овде је нешто посебно.

На месту где се уздиже кула на Гардошу прво насеље настало је пре 7.000 година. У погледу на реку овде су уживали и Келти, Римљани, Угари, Турци... Остаци средњовековног утврђења, које и данас можемо да видимо, потичу из 14. века.

"Дакле нема никакве сумње због чега је управо ово место одабрано још од древних времена за изградњу тврђаве. Овај вис доминира овом иначе значајном тачком на југоистоку Европе зар не, реч је о ушћу Саве у Дунав и дакле сви народи, све државе које су овде биле, а које су владале Земуном, наслањале су се на Гардош и на Гардошу је увек било и не мало утврђење", рекао је историчар Небојша Дамјановић.

Кула на Гардошу какву данас знамо, односно Миленијумска кула, изграђена је 1896. по пројекту мађарског архитекте Лајоша Зобела. Иако је многи Земунци погрешно повезују са Сибињанин Јанком, кула је заправо један од миленијумских споменика који су подигнути у спомен хиљадугодишњег доласка Мађара у Панонију.

"Дакле Земун и ова Миленијумска кула, коју је наш народ назвао кула Сибињанин Јанка, уствари је тај миленијумски споменик, дакле у време пуног успона Мађарске са том историјском свешћу да се каже Мађари су овде 1000 година", истакао је Небојша Дамјановић.

Кула на Гардошу данас важи за симбол Земуна, а прате је и бројне урбане легенде. Најпознатија је прича о мистериозним подземним тунелима, кажу да се улаз у тунел који новодно спаја Гардош и београдску тврђаву налази баш испод куле.  

понедељак, 14. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи