уторак, 14.12.2021, 06:00 -> 12:31
Извор: РТС
Кестен је краљ посних посластица, како направити најлепшу торту
Посне посластице су за домаћице изазов, а за госте празник за очи и уживањe за непца на посним славама. Кестен је краљ јесени, али и неизоставан састојак колача, ролата и торти. Ми вам нудимо рецепт за једну од лепших торти са кестеном.
Ако ваши укућани и гости воле кестен, нећете погрешити ако се одлучите за кестен ролат или торту.
Нема их много, али посне торте су за праве сладокусце можда и лепше од оних са путером и јајима. Због састојака, свакако су квалитетне.
Ми вам за предстојећи Никољдан предлажемо следећи рецепт.
Потребни састојци за коре:
- 200 грама млевених ораха
- 150 милилитара меда
- 150 милилитара сока од поморанџе
- 200 грама шећера
- 2 ванилин шећера
- 300 грама брашна
- 1 кашика какаоа
- 1 прашак за пециво
- 100 милилитара уља
Потребни састојци за фил:
- 750 грама кестен пиреа
- 50 грама џема од кајсије
- 200 грама сецканих ораха
- 3 кашике рума
За глазуру:
- 150 грама чоколаде за кување
- пар кашика воде или грумен маргарина
- мало мрвица од кокоса и пар печених и ољуштених кестена
Припрема:
Састојци за кору се измешају и ставе у већи плех или калуп за торту. Кора се пече на 180 степени око 40 минута. Када је печена, подели се на три дела.
За фил се прво сједине и измиксају кестен пире, џем од кајсија и рум, а затим се додају сецкани ораси.
Свака кора се премаже филом и послажу се једна на другу.
На крају торту прелити глазуром од чоколаде и украсити мрвицама кокоса и/или са неколико печених и ољуштених кестена.
Коментари