Читај ми!

Нови Зеланд и Средња земља обележавају годишњицу премијере „Господара прстенова“

Средња земља је поново оживела јер Нови Зеланд обележава 20 година од премијере трилогије „Господар прстенова“ специјалним пројекцијама, изложбом костима и уметничким изложбама.

Први дугометражни филм из трилогије Господар прстенова и Хобит Џона Роналда Рејела Толкина премијерно је приказан на Тргу Одеон Лестер у Лондону, 10. децембра 2001. године и донео славу новозеландским брдима, ливадама и шумама које су биле кулисе за митску Средњу земљу.

Како би обележили 20 година премијере планиране су пројекције у биоскопима у Окланду и Велингтону, укључујући пројекцију на отвореном у Хобитону, фарми оваца и говеда удаљеној око 160 километара од Окланда, познатој као „Дом Хобита“, преноси Ројтерс.

„Карте за овај догађај распродате су брже него за било који други који смо до сада организовали“, наводи Шејн Форест, генерални директор Хобитона.

Обожаваоци који долазе на пројекцију припремали су своје костиме пре скоро 12 месеци, открива Форест, и додаје да очекује да ће се многи појавити обучени као Хобити, Мрачни господар Суарон, Орци и Голум.

„Долази нам и Саурон који има комплетан оклоп и шлем на глави, па не знамо како ће стати у наш аутобус“, страхује Форест.

Туристичка индустрија Новог Зеланда је у последњих 20 месеци била значајно погођена затварањем граница и пандемијским ограничењима.

Хобитон је пре пандемије примао 650.000 туриста годишње, али је у последњих 12 месеци било само 90.000 посетилаца. Зато су били принуђени да број запослених сведу на 50 људи од пређашњих 320.

Овонедељна прослава јубилеја прилика је да се Нови Зеланд поново појави на светској сцени, сматра Форест.

Длакава стопала и хобити са шиљастим ушима поново ће се појавити на екранима пошто је „Амазон студиос“ прошле године на Новом Зеланду почео снимање серије Господар прстенова, за коју се претпоставља да ће бити један од најскупљих филмских пројеката до сада.

Али из Амазона је најављено да ће се друга сезона вишемилионске телевизијске серије снимати у Уједињеном Краљевству, и тако по први пут Средња земља бити исељена из Новог Зеланда.

Успех серије помогао је новозеландској филмској индустрији да привуче неке од највећих холивудских продукција, укључујући Аватара Џејмса Камерона и недавно The Pover of the Dog Џејн Кампион и „Нетфликсове“ серије као што је Sveet Tooth.

Многе продукције су прошле године одабрале Нови Зеланд због статуса земље без ковида 19.

Али са појавом делта соја вируса, ова индустрија, која вреди око 3,3 милијарде новозеландских долара и запошљава око 15.000 Новозеланђана, суочила се са изазовима.

„Али ми имамо отпорну индустрију“, наглашава Дејвид Стронг, извршни директор Комисије за филм Новог Зеланда. „Следеће године се отварамо и међународне продукције су веома заинтересоване да се врате“, додаје Стронг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 14. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи