Читај ми!

Кравајчики, јајца и сукаљка – Власотиначки кувар на дијалекту

Власотинчани су поносни на своју традицију и језик којим говоре. Како би истакли своју специфичност, Туристичка организација недавно је објавила Власотиначки кувар на дијалекту, са жељом да се, кроз рецепте традиционалних јела, читаоци упознају са специфичностима овог дела Србије.

„Сукана баница: У једну ванглу се стави мало квасац, малко солчак и сас сукаљку се развију кравајчики. Уфилује се онда са преврело сирење и са три-четири-пет-шест-седам комада јајца“, наводи Јасмина Митровић ауторка Власотиначког кувара.

Можда неко довољно добро не разуме, или неком није баш јасно како је Власотинчанка Јасмина Митровић изговорила рецепт, али ко види па затим проба сукану баницу без обзира одакле је или којим дијалектом прича осетиће прави укус југа, укус лепоте, широке душе, гостопримства који задовољава сва чула.

Баш то је суштина Власотиначког кувара на дијалекту. Да се кроз рецепте како се прави развукана баница са сирење, како се праве пуздерке, мамурузница, папазјанија, касапски ђувеч, грозобер, сармица с винов лист, гра' – опишу људи, куће, кафане и дух Власотинца.

„За све оне куј не мож да разумеју ни овој што зборим, ни оној што сам писувала, ја им препоручујем Вујаклију, а ако у речник у Вујаклију нема нека реч коју сам прозборила или коју сам написала у кувар, ево, ја ћу им преведем нека ми се јаве на Фејсбук или Месинџер. Такој ли се вика?“, обећава Јасмина.

Власотинчани су поносни на своју традицију, на језик којим говоре јер се по њему препознају. Због тога се и туристичка организација и библиотека труде да својим програмима и пројектима промовишу стварање на призренско-тимочком дијалекту.

„Један од начина да то истакнемо је и овај кувар. Пре тога смо радили разгледнице на којима смо штампали анегдоте на власотиначком“, напомиње Оливера Цветковић из Туристичке организације Валсотинце.

„Годишње припремимо и одштампамо десетак књига чији су аутори Власотинчани или су теме тих књига Власотинце“, каже Срба Такић, директор библиотеке.

Рецепти из Власотинца сада су скупљени на једном месту. Може свако да их проба. Укуси су различити, али Власотинчани кажу да је све поубаво уз друштво, уз власотиначко бело вино и сифон соду. Тад нема да нема, може само да нестане.

среда, 16. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи