Читај ми!

Ко је човек који је покорио ТВ Слагалицу и постао рекордер најпопуларнијег квиза

Ваљевац Иван Манић – победник је последњег циклуса „ТВ Слагалице“. Прошле године је у квизу „Стигни ме ако знаш“ освојио пола милиона динара, а у „Потери“, са екипом 900.000 динара, што је тада био рекорд квиза. Проверавали смо како је бити звезда на основу знања?

По занимању је професор енглеског језика, али у Медицинској школи у Ваљеву на свој начин, примерима из живота, предаје и грађанско васпитање и ради у школској библиотеци.

Иван Манић је и певач у рок бенду. Не мора од тога да живи али воли рокенрол. Понекад запева на часу, мисли да уз песме на енглеском, ђаци најлакше уче.

Признаје, новац се лакше заради у квизу него за катедром.

„Зарадио јесам, али не могу да зарадим оно што сам зарадио радећи са људима. И грађанско васпитање, библиотека и енглески и све оно чиме се генерално бавим, и активизам, мени су важније од тога, заиста није флоскула“, каже Манић.

Темељ знања изградио је у детињству. Неки сад прелиставају енциклопедије, а он је уз Дечје свезнање научио да чита пре поласка у школу.

„Зашто сам почео да се бавим квизовима? Зато што ми је мајка куповала углавном енциклопедије кад смо били деца. И зато што отац већ петнаестак година упорно инсистира да то пробам. На крају се десило тако да сам се за један квиз пријавио сам, за други ме је пријавила кћерка, а трећи – то је била ствар низа“, истиче победник Слагалице.

Уверен је да је свако знање моћ а квизове види и као сјајну платформу за учење.

„Свиђа ми се чињеница да миришем књиге. Али не могу да кажем да ми је то био неки извор баш за припремање. Двадесет први је век. Све је на Јутјубу. Ако имате довољно времена, наставници могу да га имају током распуста. Гледао сам гомиле старог материјала квизова, попут Потере, Стигни ме ако знаш, Слагалице. И то је не само добра припрема у смислу материјала него и технике играња квиза“, наводи Манић.

У три квиза, рачунајући и Слагалицу зарадио је годишњу професорску плату. Ипак, за њега, боља ствар од свега је привлачење пажње људи.

„Није занемарљива новчана награда, није она која мења живот у том смислу. Мени је сад, чини ми се, најважније та заиста неподељено позитивна реакција људи, поготову суграђана. Нисам то очекивао. Пре Слагалице сам био у Потери и Стигни ме ако знаш, али ова пажња која је ово изазвала је заиста фрапантна“, каже Манић.

Професор енглеског, без сталног запослења, труди се да остане на земљи. Велику популарност користи да деци објасни колико је важно свако знање, али и да скрене пажњу на локалне еколошке теме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи