Читај ми!

Удахнут нови живот прокупачкој тврђави и брду Хисар

У Прокупљу је у току трећа фаза пројекта реконструкције тврђаве и уређења брда Хисар, у оквиру које је предвиђена обнова и асфалтирање пута од подножја до врха брда. Тиме ће тврђава и бројни археолошки локалитети на овом простору бити доступнији посетиоцима.

На Хисару су током ове године спроведене 4 кампање археолошких истраживања које су обухватиле 4 грађевинска објекта и 120 метара бедемских траса. На основу пет грађевинских фаза у једном од објеката установљено је да је овај простор био насељен од бронзаног доба до краја средњег века.

„Изузетан асортиман покретног археолошког материјала, између осталог, бронзани крст рановизантијски из 6. века, затим германско копље са стопљеном златном апликацијом с краја 5. века, односно из времена када је Теодорих, германски принц, 482. године похарао простор Топлице“, каже Сања Црнобрња Красић, археолог.

Утврђење смештено на брду у самом срцу града одувек је привлачило житеље Прокупља, али и оне који дођу да га посете. Са Савићевца се, осим предивног погледа на град, пружа поглед и на јединствену природну појаву реке Топлице, епигенију, која овде тече узводно. Пут који води до врха летос је осветљен, а сада се ради комплетна реконструкција и асфалтирање.

„Трећа фаза обухвата реконструкцију пута доктор Алекса Савић од Дома културе и искључења са магистралног пута до паркинга на врху код ресторана Савићевац. Вредност радова је 14,2 милиона динара. Радове финансира Министарство туризма, трговине и телекомуникација. Дужина саобраћајнице која се реконструише је око 1.200 метара“, наводи Миладин Радојичић, градски већник за инфраструктуру Прокупља.

Предвиђено је да радови буду завршени почетком децембра.  

 

среда, 16. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи