Читај ми!

Без 300 склекова „није цео човек" - Блажа у деветој деценији вежба жестоким темпом

Блажа Томашевић рано устаје, џогира по Бајфордовој шуми, ради на стотине склекова и трбушњака свакодневно. Можда не делује необично, али је свакако вредно пажње када се дода информација да Блажа има 81 годину.

Три стотине склекова, исто толико трбушњака, згибова, наравно трчање... И тако сваког дана, најмање три сата. Рекли бисмо - тренинг професионалног спортисте, а не осамдесетогодишњег рекреативца.

Био је господин Блажа фудбалер, алтетичар и репрезентативац у каратеу. Уписао је Саобраћајни факултет, а завршио Политичке науке.

Због повреде, оперисао је оба кука, уграђени су му вештачки. И ни то му не смета да свако јутро устаје у четири, на стази је већ у пола пет.

„Ја одмах бацим ћебе устанем обучем се, нема приче, можда деси се некад да бих мало приспавао кад је оно зима... Мени само ветар смета, иначе ја кишу ништа, имам јакну киша ми не смета, а и зима ми не смета, рукавице ништа, нема проблема, мене временске прилике не ометају да ја обавим то како треба. Кад то не обавите, онда нисам цео човек, тог дана се не осећам никако, то је навика" објашњава Блажа.

Пола године проводи у Херцег Новом. Тамо га сви знају и не толеришу изостанке.

„Има тамо испод виле Титове у Игалу исто овако неке справе, свако јутро ме знају они што тамо чувају кафиће и кажу - Где си јуче био ти... Мислим ја сад тамо да објашњавам да имам кућу тамо па некад одем до села два дана, тако...", додаје Томашевић.

Зими и лети сауна је обавезна.

„Прво у сауну, оно је 90 и нешто степени и онда онај базен хладан и онда се истуширам, али леден онај базен, а ми смо раније имам ја слике, ми смо излазили у снег и ваљали се у снегу, ту исто на Бањици", прича Блажа.

Нико господину Блажи не би дао 80 година.

„Ја га питам колико имаш година - Имам 75 година лако је теби ти си млад, а ја рекох - Земљаче ти да идеш да ми купиш цигаре, ја имам осамдесет. И он не може да верује. Ја бих рекао свима ко год може да се креће, макар и са штапом, да се баве физичким активностима, да ли је то рекреација, да ли је то неко вежбање, може човек да вежба у кревету, поред кревета, ја имам неки котур па онда га гурам..."додаје.

Ни пандемија Блажу није омела у свакодневној рутини. Осећа се здраво и орно за нове склекове, згибове, километре трчања...

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи