Читај ми!

Шта се догоди када Гинисова књига рекорда инспирише рудара

Широм света данас се обележава Дан Књиге Гинисових рекорда. Гинисова књига рекорда је инспирација за многе који желе да се опробају у подухватима који су у њој записани и да покушају да се и они, ако им пође за руком, упишу у ову необичну, али веома популарну енциклопедију невероватних подвига.

Када пожелите да откријете колико има Срба који су заслужили да се нађу у овој књизи, сазнаћете да има 46 поглавља у којима се Србија спомиње, али највише рекорда држи једно име - Далибор Јаблановић из Стубице код Параћина. Далибор има 26 званично признатих рекорда у 11 категорија.

У разговору за јутарњи програм Првог програма Радио Београда Ухвати дан, Јаблановић каже да је још као мали пратио сва достигнућа у свету и да је одувек посебно волео спорт и такмичења.

Гинисова књига рекорда је била прави изазов и први рекорд који је успео да обори, број кашика које балансира на лицу - 31 и то је слика која је обишла свет.

"За почетак, изазов је био набавити довољан број кашика за вежбање, а потом и превазићи конкуренцију која није била мала. Надметање је трајало скоро годину дана, а рекорд који је требало оборити био је 17 кашика на лицу", истакао је Далибор.

То је био први рекорд, а међу осталих 26 су и број шналица који се за одређено време стави у косу, број стикера који за кратко време можете да налепите на лице, брзина одмотавања ролне тоалет папира једном руком.

"Гинисова књига рекорда је неисцрпан извор изазова, али процедура за обарање рекорда није једноставна, а ни јефтина", објашњава Далибор за Радио Београд.

Постоји могућност да се позове судија који би дошао из Велике Британије и присуствовао обарању рекорда, што је претходно одобрила комисија, али то доста кошта. Други начин, знатно приступачнији је да се добију све смернице и правила за обарање рекорда, затим да се позову виђенији људи из комшилука, града - да буду комисија и они који ће са неколико камера све то снимити. Када се рекорд обори, материјал се шаље у централу Гинисове књиге у Лондон.

Потребно је неколико месеци да се добије потврда и да рекорд буде признат, а на адресу онога ко је оборио рекорд стиже диплома. Далибор их има 26.

Далибор је највише рекорда оборио од 2013. до 2016. године, али, каже, није готово. За слушаоце Радио Београда 1 открио је која је следећа дисциплина у којој ће покушати да обори рекорд и поново се нађе на страницама ове књиге.

"Тренутно вежбам дисциплину у којој везаних очију за што краће време треба да се идентификује десет воћака које се налазе у чинији", рекао је Далибор Јаблановић.

Далибор је јамски електричар, ради у Рембасу, у руднику, и веома успешно спаја рударски посао и упорност у вежбању и припреми обарања Гинисових рекорда.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи