Читај ми!

Фино пециво и домаћа кафа - локали оживљавају у Венецуели

Широм Каракаса ничу кафићи. Власници се надају да ће после седам година хиперинфлације, и пандемије због које су многи остали без посла, кренути на боље.

Нови кафићи не ничу само у луксузном источном Каракасу, где су скупи ресторани и велике куће, већ и у другим „ужурбаним" улицама града.

Кафићи у тој јужноамеричкој земљи, нису луксузни нити гламурозни као у престоницама широм Јужне Америке, на пример у Буенос Ајресу, где имају тенде напољу, а нуде и фина пецива.

Након што је изгубио посао пилота током пандемије, Енрике Перела је у децембру отворио кафић у источном Каракасу.

Нуди италијанске кафе и дезерте. Од јула, његов ресторан има више посетилаца, али тек треба да поврати уложено. Ипак, верује да је ово добар тренутак за предузетнике.

„На срећу, кафа се пије ујутро, у подне и увече. Она се конзумира 24 сата дневно, била пандемија или не. Имамо и службу доставе. Захваљујући нашем тиму и свима у продавници, можемо да понудимо кафу целом граду и то веома брзо", рекао је Енрике.

Венецуеланци прву јутарњу кафу обично пију у свом дому или у пекарама. Али, сада у престоници има двадесетак кафића, као и у мањим местима, попут Валенсије и Баркисимета.

Све је почело када је председник Николас Мадуро почетком 2019. одлучио да ублажи контролу цена и омогући трансакције у страној валути, које су раније биле забрањене. То је многим добро дошло после дуготрајне рецесије и америчких санкција.

„Ми смо земља која производи и узгаја кафу, производимо је и волимо је. Веома смо друштвени и проводимо цело поподне пијући кафу... Кафа је модерна у Венецуели али и широм света", испричао је Пијетро Карбоне, директор Академије Бариста и власник кафића.

Повећао се број продавница са увозном робом али и продавница које нуде домаћу и увозну кафу.

Венецуела је до средине прошле деценије извозила кафу, али је са почетком економске кризе производња опала.

Новим мерама узгајивачи кафе су повећали цену кесе зрна. Цена кафе у новим кафићима је од долар и по до пет долара. Ипак, то је прескупо за највећи број Венецуеаланаца.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи