Читај ми!

На који начин се пси брину за наше здравље и зашто дремају у положају „Супермена"

Када је удомила женку хрта по имену Мили, др психологије Тејлор Хуерта, почела је детаљније да се бави истраживањем ових животиња, разумевању њиховог понашања и откривању знакова које нам љубимци шаљу.

На који начин се пси брину за наше здравље и зашто дремају у положају „Супермена" На који начин се пси брину за наше здравље и зашто дремају у положају „Супермена"

Др Хуерта наглашава да је њена страст образовање из области психологије паса, што постиже бројним истраживањима. Сматра да се резулати њених истраживања могу практично применити и да могу да помогну у бољем разумевању паса и њихових власника. 

„Мало сам знала о психологији паса пре него што сам удомила Мили, али убрзо сам почела да се осећаам као њен водич-терапеут. Од анксиозности због раздвајања, из прве руке сам стекла увид у психологију пса", рекла је др психологије Тејлор Хуерта.

Др Хуерта је поделила неке од закључака истраживања о карактеру четвороножног „најбољег пријатеља":

Кад год се ваш пас ослони на вас, често и целом својом тежином, знајте да је то заправо његов начин да вас загрли и да вам до знања да вас воли.

Можда ћете се осећати кривим када видите како ваш пас тихо и мирно гледа у ваше очи док се спремате да изађете из куће. Не брините због тога, његова смиреност је знак да вам верује и да зна да се сигурно враћате.

Када вас пас погледа дубоко у очи, непосредно пре него што у једном моменту шетње дође тренутак за обављање физиолошких потреба - то значи да се осећа рањивим и да верује да ћете пазити на њега. Такође, када после обављања нужде ваш пас почне да удара ногама, то не значи да жели да сакрије оно што је оставио за собом, већ је то начин да обележи територију, и за то користи мирис жлезда у жапама.

Зевање код паса није сасвим исто као и људско зевање. Пси зевају како би умањили стрес и анксиозност, што им помаже да се смире и остану у пријатном расположењу.

А када је реч о расположењу, еуфорија када се враћате кући након одсуства, трчање и лавеж - један су од најсигурнијих знакова да сте ви и ваш пас дубоко повезани.

Повезаност се огледа и у томе да ваш пас жели да вас разуме. То је и разлог што, док говорите, нагиње главу. Тако покушава да прочита ваш говор тела и анализира ваш тон гласа.

А ако сте се питали у каквом је расположењу пас који се често ваља по трави, знајте да они то раде из истог разлога као и деца. Трава је мека, добро мирише и ваљање по њој је забаван начин за ослобађање енергије.

Спавање, спавање, спавање...

Здрави, срећни одрасли пси обично спавају до 16 сати дневно. Ако ваш пас не спава толико, то може бити знак стреса.

Ако ваш пас спава на боку са испруженим ногама, то значи да се осећа безбедно, да је опуштен и на пријатној температури.

Положај Супермена при спавању заправо значи да пас није у дубоком сну већ да само дрема, и да је спреман за сваку акцију и игру са власником.

Истраживачи откривају да ако ваш пас одлучи да спава поред вас, то значи да вам верује као никоме другом. Научници су открили и да спавање са псом помаже да квалитетније спавате током ноћи и да то искуство смањује укупан стрес.

Разумевање и брига о здрављу

Ако ваш пас има обичај да повремено помирише ваше међуножје, знајте да је у питању само његов начин да провери ваше здравље и расположење. Пси користе чуло мириса за осматрање детаља и околине. Ваш пас само на овај начин проверава да ли сте добро.

Ако се посечете или имате рану, па ваш пас покуша да је лиже, знајте да у његовој пљувачки има антибактеријских једињења. Дакле, када покушавају да вам лижу посекотину, то је зато што покушавају да вам помогну да брже оздравите и да вам рана брже зацели.

Истраживачи су доказали да пси знају разлику временских интервала, краћих и дужих, тако да ће разликовати време од сат или пет сати. Такође, ако са вашим љубимцем имате одређену рутину, они ће, захваљујући осећају за време, тачно предвидети да их убрзо очекује шетња, играње или оброк.

На крају, занимљиво је и запажање да пси скоро увек мисле да су њихови власници у праву, чак и када - нису. На пример, ако случајно згазите псу на шапу, велике су шансе да ће помислити да је то намерно и са одређеним разлогом.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи