Читај ми!

Водимо вас у Хубертус лов - данску традицију дугу скоро три века

Хубертус лов део је традиције данске краљевске породице још од 1730. године и означавао је крај сезоне лова, која почиње у априлу. Одржава се сваке прве недеље у новембру у Шуми јелена, код дворца Ермитаж у околини Копенхагена. Од некадашњег лова, који је подразумевао ловачке пушке, плен и убијање животиња остала је само традиција атрактивне коњичке трке с препрекама, дуге 11 километара. 

 Мало је традиција у данској краљевској породици које су опстале тако дуго попут Хубертус лова. 

Од 1736. године, када је саграђен, дворац Ермитаж у Клампенборгу, северно од Копенхагена, служио је као резиденција за лов краља Кристијана Шестог. Замак је једно од најлепших каснобарокних здања у Данској, а пројектовао га је архитекта Лауриц де Тура.

Некада је систем  стаза у облику звезде у околини замка омогућавао псима да лове лисице. Данас су, уместо праве лисице, лисичји репови, које двојица искусних јахача носе, јашући на челу трке дуге 11 км, са 32 препреке на путу.

Од 1900.  године, када је основан спортски јахачки клуб, трка се одржава сваке прве недеље у новембру. На њој традиционално учествује 160 јахача, а уживо је прати и по 40.000 гледалаца. 

Они уживају у атрактивности трке и јахача у живописним аутентичним оделима, који доживљавају драматичне ситуације, летећи кроз ваздух преко живих ограда и мутних бара, у којима неретко заврши неко од њих, на одушевљење публике.

Ове године трци је присуствовала крунска принцеза Мери, супруга данског престолонаследника принца Фредерика, са најмлађом децом, близанцима Жозефином и Винсентом. Она је доделила традиционални пехар победнику. Овог пута то је била Фредерике Бликсенкроне Мелер, која је јахала на прелепом вранцу.

Током трке, јахачи су правили паузу у замку Ермитаж,  како би прикупили снагу за завршницу,  у оквиру које је био и тежак прелазак преко рибњака.

Хубертус трка сваке јесени представља атракцију, не само за Данце, него и за бројне туристе који одлуче да посете Копенхаген.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи