Читај ми!

Провео 40 година живота у шуми - ван сваког тока цивилизације

Човек који је напустио друштво пре 40 година да би живео у шуми, открио је какав је живот ван онога што цивилизација носи.

Кен Смит, човек који је решио да живи у складу са природмом, изашао је из тог окружења како би јавности показао начин његовог живота.

Како извештава Би-Би-Си, а преноси портал indy100.com, Кен, кога неки људи називају и Пустињак из Трига, провео је скоро 40 година живећи у брвнари у Шкотској висоравни без текуће воде и струје. Од најближег пута удаљен је око два сата хода.

Смит, који сада има 74 године, напустио је „традиционални" начин живота када је имао 26 година, пошто је нападнут у ноћном изласку када је добио трауматичну повреду мозга због које је био у коми 23 дана.

„Рекли су да се никада нећу опоравити. Рекли су да више никада нећу говорити. Рекли су да више никада нећу ходати, али јесам. Тада сам одлучио да никада нећу живети ни под чијим условима осим својим", рекао је Смит.

Након опоравка, Смит је отпутовао у један удаљени део Канаде који се граничи са Аљаском - Јукон, где је провео месеце ходајући кроз дивљину око 22.000 миља пре него што је кренуо назад кући.

Нажалост, по повратку, Смит је открио да су му оба родитеља преминула.

„Требало је доста времена да се освестим. Нисам осећао ништа у том тренутку", рекао је.

Смит је тада почео да пешачи дуж Британије како би се изборио са својом тугом, да би на крају стигао у Шкотске шуме, где је „пронашао своје откровење".

„Плакао сам целим путем док сам ходао. Питао сам се где је најизолованије место у Британији? Било је иза и испред мене стотине и стотине миља ништавила. Погледао сам преко језера и видео ову шуму", описао је Смит свој пут.

Смит је средином осамдесетих година прошлог века одлучио да изгради сопствену кућу од дрвета на удаљеној локацији Лок Триг, где тренутно и живи.

Користио је дрва за грејање, а језеро му је било извор хране и воде.

Током тог времена имао је мало интеракција са спољним светом, али га је екипа Би-Би-Си-ја недавно посетила како би снимила документарни филм о његовом животу.

Недуго након што је филмско особље отишло, Смит је у фебруару 2019. доживео мождани удар, и морао је да буде пребачен у болницу „Форт Вилијам" након што је затражио помоћ. Опорављао се седам недеља.

Његови лекари су покушали тада да га убеде да се пресели ближе цивилизацији, али он је одлучио да остане у шуми, а чувари шума, понекад свраћају да виде како је, и да му дају храну.

Годину дана након Смитовог спасавања, морао је поново да буде превезен у болницу авионом након што се гомила дрвених трупаца срушила на њега.

Упркос томе, Смит је оптимиста у погледу своје будућности: „Нисмо заувек стављени на једно место, али ја ћу бити овде док не дођу моји последњи дани, дефинитивно".

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи