Калиграфија – како изгледа вештина лепог писања са хуманим циљевима

Kалиграфија, помало заборављена вештина лепог писања, ипак привлачи пажњу. Један од примера је и Нишлија Марко Живковић, који се однедавно бави калиграфијом, а део новца који тако заради одваја за лечење болесне деце.

Први близак контакт са уметношћу лепог писања Марко је остварио прошле године у Кувајту где је радио као професор физичког.

Тамо га је затекла и епидемија коронавируса. Одвојен од породице са доста слободног времена уплатио је онлајн курс и тако је кренуло.

„Велико стрпљење је потребно. Деси ми се рецимо да ја уложим силне сате а онда ми се споје слова и мора све испочетка. Значи мораш да будеш стрпљив, пажљив, фокусиран. Потребан је уметнички дар и упорност, то је најбитније од свега", рекао је Марко Живић из Ниша.

Када се после карантина вратио у Србију кренуо је и прави рад – уставна ћирилица, на папиру или папирусу.

Најпре пријатељима на поклон а затим и прве праве поруџбине.

„Највише се поручују именослови, онда благослови, оно, оче благослови наш дом. Цитати се исто доста поручују сад, да ли су то страни или домаћи, да ли је то Шекспир или Његош", додаје Марко.

Када има посла од калиграфије може да се заради, а Марко је одлучио да половину новца издвоји за лечење болесне деце.

„Људи су највише ганути тиме што нује то само мој џеп, него иде превасходно кад купе то уметничко дело знају да помажу. Касније кад то окаче на зид имају неку успомену да кажу – ево ја сам то купио и помогао сам дао сам неком детету шансу за живот...", испричао је Марко.

Тренутно се прикупља новац за лечење малог Немање Љутића који болује од запаљења мозга и потребна му је трансплантација матичних ћелија У Турској.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи