Читај ми!

Селфи – не тргујте својом сигурношћу и животом

На друштвеним мрежама дневно се објави око 93 милиона селфи фотографија. Жеља за необичнијим кадровима све чешће доводи до трагедије. Само у претходних 7 месеци, због фотографисања на ризичним местима, сваке недеље једна особа је погинула у свету.

У трци за најбољим селфијем корак је у претходних 12 година изгубило 379 људи. За најнеобичнију фотографију најчешће су ризиковали туристи. Нијагарини водопади, Велики Кањон, Таџ Махал - неке су од дестинација на којима је било највише несрећа.

„Ја не бих чак рекла да је толико повезано са путовањима колико је постао део неког нашег животног стила. Постоје места која су захваљујући друштвеним мрежама добила изразито велику популарност и сама сам чекала по два, три сата да бих добила фотографију са неког, да кажем, занимљивог места", истакла је Јована Квржић.

Нови животни стил утицао је чешће на жене - да оно што виде и забележе камером. Ипак на литици су, кажу подаци, чешће стајали мушкарци и то из Индије. Из тог разлога, управо у овој земљи, постоје места на којима је забрањено фотографисање.

„То су неке локације које раније нису биле толико популарне, па да кажем, надлежним органима није пало ни на памет да ће људи да крену да се сликају и онда када је то узело маха, када су људи почели да некако тргују својом сигурношћу за то да би добили добру фотографију, сматрам да је то један сјајан корак и да то треба да се ради, али нажалост многи људи то не поштују", напомиње Јована Квржић.

Непоштовањем мера дошло је до смрти од струјног удара, пожара, а нису ретки ни случајеви у којима људи страдају пошто их нападну животиње.

„Људи све мање верују једни другима док не добију доказе да им се заправо, да су били сведоци нечега или да су нешто видели или радили. Зато све чешће видимо да људи када виде саобраћајну несрећу или неки догађај они прво изваде мобилни, а онда тек размишљају да ли треба да помогну. Исто тако и сами појединци када се нађу у неким невероватним ситуацијама,  труде се да себе забележе у тој ситуацији не би ли друге уверили у своју посебност, изузетност, храброст", рекао је проф. др Далибор Петровић социолог.

„Када говоримо о едукацији дефинитивно су се људи освестили да је добро да науче одређене ствари како би боље представили себе или свој бизнис, међутим ни на једној едукацији ви нећете научити да ризикујете свој живот како би направили што бољи селфи", рекао је Милан Маглов.

Пре десет година због селфија страдало је троје људи, тај број за пет година повећао се на 98. 2015. године више људи је изгубило живот због селфија, него од напада ајкула.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи